allevogels


advertentieruimte

Ramphastos sulfuratus

Zwavelborst Toekan - Ramphastos sulfuratus - Keel-billed Toucan

De Zwavelborst Toekan is een vogel met een lengte van 43 tot 56 centimeter. Hij komt voor in in een gebied dat grofweg begrensd wordt door Colombia, Venezuela en Zuid-Mexico. Hij leeft in kleine groepen in tropische bossen, waar hij zich voedt met voornamelijk fruit. Maar ook insecten, hagedissen en boonkikkers behoren tot zijn voedsel.

De soort is voor het eerst beschreven door de Franse ornitholoog René Primevère Lesson, in 1830. Er zijn 2 ondersoorten beschreven; de Ramphastos sulfuratus sulfuratus en de Ramphastos sulfuratus brevicarinatus. De nominaatvorm leeft noordelijk, de brevicarinatus vooral zuidelijk.

Een nest wordt gemaakt in een bestaande holte in een boom, omdat ze zelf geen hol kunnen hakken. De grote snavel ziet er wel indrukwekkend uit, maar is veel te licht om ermee te hakken in hout. In dit hol worden 3 of 4 eieren gelegd, die na 16 tot 20 dagen uitkomen. De jongen verlaten na 8 tot 9 weken het nest.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.