allevogels


advertentieruimte

Pionus menstruus

Zwartoorpapegaai - Pionus menstruus - Blue-headed Parrot

De zwartoorpapegaai wordt ook wel zwartoorpionus genoemd, al is de Engelse benaming misschien nog wel treffender, Blue Headed Parrot. Meer nog dan de zwarte kleur rond het oor valt meteen het hele fraai blauw van de kop op bij deze vogel. Ook deze papegaai is al beschreven in het werk van Linnaeus, uit 1766. Tegenwoordig worden er meerdere ondersoorten erkend. Als nominaatvorm de Pionus menstruus menstruus, dan de Pionus menstruus rubrigularis, de Pionus menstruus reichenowi en men is druk doende over de Pionus menstruus chlorocyanescens die zelf weer een ondersoort zou hebben; de Pionus menstruus cyanescens. Of dat een soort of ondersoort is, is men het dus nog niet helemaal eens.
Man en pop zijn uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden, wel zijn er wat verschillen in kleur tussen de diverse ondersoorten.

Zwartoorpapegaaien zijn rond de 28 cm groot en komen voor in een aantal landen in Centraal- en Zuid-Amerika. Ze leven in vochtige bossen, aan de randen daarvan en tegenwoordig ook in en rond plantages en op akkers.
Ze eten verschillende boomzaden, vruchten, bloemen en dus ook granen. Dit laatste maakt ze niet bepaald populair bij de inheemse bevolking, omdat zwartoren vaak in flinke groepen rondtrekken, kunnen ze de oogst van een mais- of korenveld aardig beschadigen tijdens een bezoekje.

Zoals al genoemd leven zwartoorpapegaaien vaak in groepen. Ze trekken door de bossen op voedseljacht, maar zodra het begint te schemeren onstaan er pas echt grote groepen. De vogels zoeken elkaar op en vliegen dan massaal naar hun slaapbomen, meestal palmen. Er worden wel groepen van meer dan 100 exemplaren gezien. Tijdens het vliegen houden de papegaaien dan ook nog eens bijna constant contact met elkaar door middel van vrij hoog maar niet al hard roepen.

Ook in de broedtijd blijven het sociale vogels, meerdere koppels broeden gerust in dezelfde boom. Elke holte wordt dan benut en als het moet, knagen de vogels zelf een nestholte groter. Een legsel bestaat uit 4 of 5 spierwitte eieren, die door alleen de pop 4 weken bebroed worden. Het is gebruikelijk dat meerdere mannen en niet broedende poppen de broedende poppen voeren, ook de jongen worden door meerdere vogels gevoerd.
De jongen groeien dan ook vrij snel en als ze met zo'n 2 maanden uitvliegen, zitten ze al bijna volledig in de veren. Ze hebben dan nog veel minder blauw in de kop, ze kleuren in 2 jaar naar hun volwassen kleed. In het wild kunnen deze mooie papegaaien ruim 25 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.