allevogels


advertentieruimte

Zwartnek vruchtenduif - Ptilinopus melanospila - Black-naped Fruit-dove

De Zwartnekvruchtenduif heeft één van de grootste leefgebieden van het gehele geslacht Ptilinopus. Het zuiden van de Filippijnen, Sulawesi, Java en vele, vele eilanden in en rond dit gebied noemt de Zwartnekvruchtenduif zijn thuis. De bossen waar deze duif woont, zijn vaak halfopen bossen en mangrovewouden in de laaglanden, daarnaast wordt hij ook hoger gezien.

De Zwartnekvruchtenduif komt uit het geslacht Ptilinopus. Deze naam komt voor uit 2 samengevoegde Latijnse woorden het eerste deel betekent: veer of veren, het tweede deel betekent voet of loopbeen. Samengevoegd is dus bevederde voeten. Het tweede deel, melanospila, staat voor ‘zwarte vlek’. Hier dankt hij natuurlijk ook zijn Nederlandse en Engelse naam aan.

Het gevolg van het grote verspreidingsgebeid is dat er ook vele ondersoorten bekend zijn, 6 ondersoorten in totaal. De ondersoorten verschillen van de nominaat in diepte in kleur op de kop, in het groen en ook in de kleuren van de onderstaartdekveren.

Deze vruchtenduif is net als vele andere Ptilinopus-soorten over het algemeen groen. De duivin is zelfs geheel groen, de poten zijn rood. De doffer heeft een witte kop met een zwarte nek. Hij heeft ook een gele vlek onder zijn snavel. De onderstaartdekveren zijn in de top van de staart rood en lopen richting de poten naar geel, vanaf de poten wordt de kleur groen. De Zwartnekvruchtenduif heeft ongeveer de grootte van een lachduif.

In zijn natuurlijke omgeving leeft de Zwartnekvruchtenduif alleen of als een paar. Hij eet vooral vijgen en bessen. Dit is vaak het hoofdmenu van Ptilinopus-soorten. Hij broedt het gehele jaar rond. Ook deze duif maakt een typisch ‘duivennest’ een nest, dat geen naam mag hebben en bestaat uit slechts enkele twijgen. Net als vele andere Ptilinopus soorten legt ook de Zwartnekvruchtenduif 1 ei.

Van alle Ptilinopus-soorten binnen de avicultuur is de Zwartnekvruchtenduif een van de talrijkste duiven, zo niet de talrijkste soort. Het is van groot belang dat de vruchtenduiven in een omgeving gehuisvest worden met een temperatuur van minimaal 20 °C, dit omdat anders de spijsvertering van de vruchtenduiven ‘op hol slaat’.
Het voedsel van de Zwartnekvruchtenduiven bestaat hoofdzakelijk uit fruit zoals: appel, peer, bramen, blauwe bosbessen, meloen (vaak geen watermeloen), druiven, vijg, pruim, kers, gekookte wortel e.d. Bananen worden vaak niet gegeven omdat deze (te) veel energie bevatten en omdat de basis rond de snavel vaak erg vies wordt. Dit is in een tropisch regenwoud geen probleem omdat dit zo schoon is door de regen. Avocado wordt uiteraard niet gegeven omdat deze voor alle vogels giftig is. In het dieet wordt vooral gelet op fruitsoorten met een laag ijzer- en vitamine C gehalte. Dus wanneer je een menu samenstelt moet er op allerlei dingen gelet worden maar zeker op het ijzer- en vitamine C gehalte. Ook voor de vruchtenduiven zijn er pellets op de markt, de T-16 korrel en T-20 korrel van Nutribird. Door een groot aantal kwekers wordt de korrel gebruikt, tegenstanders van de korrel gebruiken hem niet of in kleine mate omdat de doffer vaak agressief wordt van het hoge energiegehalte.
Het is niet nodig om grit te geven aan vruchtenduiven. Daar kun je zelfs de maag en darmen mee beschadigen.

Om de duiven de gelegenheid te geven om zich voort te planten, geef je een mandje of bakje en wat dunne twijgjes als nestmateriaal, je kunt uiteraard ook andere materialen aanbieden. Na een broedperiode van ongeveer tweeëneenhalve week komt het ei uit. Het jong wordt door de ouders met kropmelk gevoerd en vliegt al op een leeftijd van ongeveer 10 dagen uit.

De Zwartnekvruchtenduif is, zoals eerder vermeld, een van de talrijkste soorten. Dit komt omdat hij, voor een vruchtenduif, redelijk goed schijnt te kweken. Daarom wordt aangeraden om de Zwartnekvruchtenduif aan te schaffen als je wilt starten met het kweken van Ptilinopus soorten.

Tekst van dit artikel: Coen van Tuijl

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.