allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Oena capensis

Zwartmaskerduifje - Oena capensis - Namaqua Dove

Het zwartmaskerduifje is een duifje dat toch wel algemeen bekend is. Dit duifje is 28 cm inclusief de lange staart. Hij komt veel voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, en in Madagaskar. Ook is dit een bekend duifje in Israel, Saoedi-Arabië, Jemen en Egypte. Het is een bewoner van drogere gebieden en komt dus niet voor in de Tropische wouden van centraal Afrika, het is wel een sporadische bezoeker van Subtropische gebieden.

Het zwartmaskerduifje is ingedeeld in het geslacht Oena, dit betekend: duif of, een wilde duif met de kleur van rijpende druiven (Grieks), dit geslacht is het meest verwant aan het geslacht Turtur. De zwartmaskerduif is de enige soort binnen het geslacht Oena.

Van het zwartmaskerduifje is naast de nominaatvorm nog één ondersoort beschreven, de Oena capensis aliena. Deze is iets kleiner ten opzichte van de nominaatvorm en is donkerder en grijzer. Deze ondersoort leeft alleen op Madagaskar.

Het uiterlijk van het zwartmaskerduifje is erg kenmerkend, de doffer heeft van zijn voorkop tot zijn borst een zwarte vlek die ontbreekt bij de duivin. De doffer bezit ook een tweekleurige snavel, de basis is oranje-rood terwijl de punt geel is. De duivin heeft een zwarte snavel. Verder is de duif blauwgrijs met een witte buik. Zowel de doffer als de duivin heeft op de armpennen en de grote vleugeldekveren zwarte vlekken. Hierin zie je een overeenkomst met het geslacht Turtur, alle soorten uit dat geslacht hebben op deze plaatsen ook vlekken alleen zijn deze niet altijd zwart gekleurd. Het zwartmaskerduifje heeft zoals vermeld een erg lange opvallende staart die grijs tot zwart is gekleurd.

In het wild wordt het zwartmaskerduifje regelmatig gezien in groepen tot 30 vogels. Van het zwartmaskerduifje is bekend dat de nominaatvorm in het wild rond de 70 verschillende soorten graszaden eet. Verder neemt het graag insecten op. De duiven drinken meestal rond het middag uur, of ze deze gewoonte doorzetten in de volières is ondergetekende onbekend.

In de tijden van de import was het zwartmaskerduifje een veel voorkomende duivensoort in de volières. Nu echter zie je ze steeds minder en dat is erg jammer. Er zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken voor dit gevolg. Ten eerste weten weinig mensen dat zwartmaskerduifje niet goed kunnen tegen lage temperaturen en vochtige lucht. Daarbij wordt er erg slecht gekweekt met de vogels die nu in het bestand zijn. Kortom deze duiven verdienen echt aandacht en moeten zeker niet worden vergeleken met diamantduiven e.d. want dit werd nogal gedaan. Het is wel mogelijk de diamantduif in te schakelen als pleegouder mochten de zwartmaskers voortijdig van het nest afstappen.

Dit duifje is een zaadeter en wordt daarom gehouden op zaad voor tropische vogels, je kunt er ook grovere zaden doorheen mengen. Verder zijn eivoer en insectenpaté het proberen waard, daar het bekend is dat ze in het wild ook graag insecten opnemen. Grit dient bij alle zaadetende vogels aanwezig te zijn zo ook bij de zaadetende duiven, het is misschien beter om te schrijven: zeker ook de zaadetende duiven. Prachtvinken ontdoen het zaadje van het vlies. Zaadetende duiven doen dit niet en slikken de zaden in hun geheel door. Deze hebben dus zeker grit nodig.

Door het duivinnetje worden meestal 2 eieren gelegd, het kan voorkomen dat er 1 wordt gelegd maar het aantal kan in hele enkele gevallen ook oplopen tot 4. De eieren worden zo’n 13-16 dagen door beide ouders bebroed. De jonge duiven vliegen na ruim 2 weken uit.

Leuk weetje: in Zuid Afrika wordt het zwartmaskerduifje ook wel Namakwaduifie genoemd. Omdat daar ook het Afrikaans wordt gesproken, een Oud-Nederlandse taal.

Tekst: Coen van Tuijl

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.