allevogels


advertentieruimte

Quelea quelea

Zwartmasker roodbekwever - Quelea quelea - Red-billed Quelea

De Zwartmasker roodbekwever is een van de meest voorkomende vogelsoorten ter wereld. Geschat wordt dat er meer dan 1.500.000.000 (anderhalfmiljard!) exemplaren rondvliegen in Afrika. Ze leven in zulke grote zwermen dat de hele lucht donker wordt als zo groep voorbij komt. De natuurlijke habitat wordt gevormd door de uitgestrekte savannes, steppen maar steeds vaker ook landbouwgronden. Op die laatste worden ze gezien als plaag, wat wel enigszins is voor te stellen.

Deze wevers zijn rond de 12 cm groot, de man is 6 maanden per jaar fel gekleurd, de andere helft van het jaar neemt hij de schutkleuren van de pop aan. Er blijft wel verschil zichtbaar, in de broedtijd verkleurt de snavel van de pop naar geel, die van de man blijft rood.
In gevangenschap zijn het zo'n beetje de meest sociale vogels onder de weversoorten. Een groep van bv 5 koppels kan zonder problemen samen gehouden worden met andere vogelsoorten. Omdat het zeer beweeglijke vogels zijn, is een zeer grote ruimte gewenst, als ze te krap zitten, ontstaan al snel gezondheidsproblemen, o.a. door vervetting.

In een volière met deze wevers moet u wel even goed zoeken naar de juiste beplanting, ze eten en slopen graag de blaadjes van veel soorten. Dennen(takken), sparren en buxus zijn vaak wel geschikt en bestand tegen de vogels.

Van de zwartmasker roodbekwever zijn 4 ondersoorten beschreven:

  • Quelea quelea centralis: komt voor in Oeganda en langs het Ruwenzori gebergte
  • Quelea quelea aethiopica: leeft in het oosten van Afrika
  • Quelea quelea lathami: voornamelijk in het zuiden van Afrika
  • Quelea quelea quelea: bewoner van West-Afrika

In de natuur eten deze wevers voornamelijk graszaden, blad van zachtbladige planten en insecten. In de volière adviseren wij gemengd tropenzaad en extra graszaden.
Dit menu kan aangevuld worden met universeelvoer, insectenpaté en levende insecten als meelwormen, buffalowormen en spinnen. Als er jongen zijn is levend voer zelfs een must, de eerste week wordt bijna uitsluitend levend voer gevoerd door de ouders.
Als groenvoer kan men komkommer, witlof en broccoli aanbieden. Komkommer werkt tevens vocht- en vetafdrijvend, en is dus een goede extra preventie tegen vervetting.

Zwartmasker roodbekwevers zijn echte koloniebroeders, ze maken hun nesten graag vlakbij die van soortgenoten. Ze doen de naam wever echt eer aan, ze kunnen zeer goed en snel nesten weven. Ze hangen het nest aan een tak. De nesten hebben een iets schuin omlaag gerichte en tamelijk nauwe ingang. Het vlechtwerk is behoorlijk sterk van structuur, en vooral niet al te gemakkelijk toegankelijk.
De pop legt meestal 3 eitjes, die ze 13 dagen bebroedt. Beide ouders vliegen af en aan met voedsel, en de jongen groeien dan ook snel. Na 16 of 17 dagen vliegen ze al uit.

Meer informatie over deze en andere weversoorten vindt u bij de Werkgroep Ploceidae.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.