allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Pitta sordida

Zwartkoppitta - Pitta sordida - Hooded Pitta

De zwartkoppitta, ook wel kappitta genoemd, leeft in zuiden en zuidoosten van Azië, in het gebied van het Hymalaya-gebergte tot in Nieuw Guinea. Hij bewoont hier diverse soorten bos, maar ook op akkers en bewerkte grond kom je hem tegen. Hij is rond de 18 cm groot en weegt soms wel 60 gram, in verhouding dus een zware vogel.

Het voedsel van deze vogel bestaat hoofdzakelijk uit insecten en hun larven, aangevuld met bessen, wormen en slakken. Het voedsel wordt op de grond gezocht, net als merels en lijsters keren deze fraaie vogels ook afgevallen bladeren om op zoek naar lekkere hapjes.

Ondanks dat ze uitstekend kunnen vliegen, lopen zwartkoppitta’s liever dan dat ze vliegen, dat is ook de reden waarom ze hun nest laag bij, of zelfs op de grond bouwen. Het nest bestaat uit een vrij hoog komvormig bouwwerk van plantenwortels, bamboebladeren en takjes. Aan één zijde maken de vogels van takjes een soort paadje naar de ingang, een uitsparing in de zijwand.

Na het leggen van de (meestal 4) witte, gespikkelde eieren, gaan beide ouders om en om over tot broeden. De broedduur is 15 dagen. De samenwerking zet zich voort in het voeren van de jongen. In de periode dat er jongen zijn, bewaken deze vogels hun territorium erg sterk. Dit doen ze met veel geluid, dat soms tot ver in de nacht aanhoudt. De jongen vliegen al met 15 of 16 dagen uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.