allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Paroaria gularis zwartkeelkardinaal

Zwartkeelkardinaal - Paroaria gularis - Red-capped Cardinal

De zwartkeelkardinaal komt voor in Zuid-Amerika, van Suriname tot aan Peru. Het is een kleine vogel onder de kardinalen, hij is hooguit 17 cm groot. Ook de zwarte keel onderscheidt hem heel duidelijk van de kardinalen uit Noord-Amerika. Er zijn twee ondersoorten bekend, de Paroaria gularis cervicalis en de Paroaria gularis nitrogenis. De cervicalis heeft een kleiner zwart veerveld, vooral op de keel en nitrogenis heeft zwarte oorvlekken en rood onder de zwarte keelvlek.

Zwartkeelkardinalen hebben een heel aardige zang, niet heel hard maar wel fijntjes en behoorlijk gevarieerd. Ze leven in vochtige gebieden, in moerassen, mangrovebossen en rond rivieren. Meestal worden deze kardinalen gezien met z'n tweeën of in kleine groepjes.

Het menu van deze pracht bestaat uit insecten, fruit en zaden, voornamelijk rijst. Ondanks hun bescheiden formaat vangen ze forse prooien, sprinkhanen maar ook vlinders en nachtvlinders. Met één pootje de prooi vasthoudend, worden deze op een tak in stukjes opgepeuzeld.

Als nest maken zwartkeelkardinalen van plantenwortels, takjes en mos slechts een open kommetje van ongeveer 9 cm in doorsnee. Meestal bestaat een legsel uit 2 gespikkelde eieren. Beide ouders broeden en ze verzorgen ook samen de jongen tot een maand na uitvliegen.
Jonge vogels blijven heel lang bruin op de kop en keel, ze vallen daardoor veel minder op. Ze komen pas na zo'n 10 maanden volledig op kleur.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.