allevogels


advertentieruimte

Cygnus melanocoryphus

Zwarthalszwaan - Cygnus melanocoryphus - Black-necked swan

De zwarthalszwaan komt van oorsprong uit steenkoude gebieden in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika, hij leeft daar in en rond Vuurland en wat oostelijker op de Falklandeilanden. Hoewel bijna constant omringd door zee, is het een vogel die zich het best thuis voelt in zoet water. Hij leeft in meren en poelen, liefst met veel begroeiing en niet al te diep. De vogels die het meest zuidelijk leven, trekken in de winter iets naar het noorden om de ergste kou te ontwijken.

Deze fraaie zwanen zijn voor het eerst beschreven in 1782, door de Chilleen Juan Ignacio Molina, die naast Priester- Jezuïet, natuurkundige, historicus, botanicus en geograaf ook nog ornitholoog was. Hij was een van de eerste mensen die stelden dat veel Zuid-Amerikaanse diersoorten beslist Aziatische voorouders gehad moeten hebben. Dat was in die tijd een zeer revolutionaire theorie.
Er zijn geen ondersoorten beschreven van de zwarthalszwaan.

De zwarthalszwaan is rond de 120 cm groot, het mannetje is vaak net wat groter dan het vrouwtje. Het lichaam is net zo wit als dat van "onze eigen" knobbelzwaan, de hals is zwart en de knobbel is felrood. Bij het vrouwtje is de knobbel wat minder fel rood, alhoewel de kleur in de broedtijd bij beide geslachten juist feller wordt.

Ook deze zwanen zijn zo goed als herbivoren, ze leven van waterplanten en oevervegetatie. Dat ze daarbij regelmatig ook kleine waterdieren eten, is waarschijnlijk onbewust maar wel een prima aanvulling op het menu.

Zwarthalszwanen zijn monogaam, zodra ze een jaar of 3 oud zijn, kiezen ze een partner voor het leven. Elk voorjaar worden de koppels territoriaal en bouwen ze van grassen, hooi en takjes een flink nest op de grond. Het vrouwtje legt 5 of 6 eieren en de man bewaakt haar en het nest. Daarbij kan een mannelijke zwarthalszwaan bijzonder fel zijn, tot gevaarlijk aan toe.

Na 5 weken broeden, komen de eieren uit. De jongen zijn dan bedekt met wit dons en worden door beide ouders gevoerd met kroos en andere fijne waterplantjes. Niet toevallig zwemmen er in die tijd van het jaar veel watervlooien en andere waterinsecten tussen het kroos, ook die vormen een nuttige aanvulling op het voedsel voor de jongen. Na een week of 4 worden de jongen wat ondernemend en wandelen of zwemmen ze af en toe iets te ver weg. Een van de oudervogels, meestal de man, haalt ze dan terug door ze op zijn rug te laten klimmen, gelijk futen doen met hun jongen.

Zwarthalszwanen kunnen 15 tot 20 jaar oud worden. Het geluid dat deze zwanen maken is een vrij hol klinkend fluitend geluid en lijkt nog het meest op een muziekinstrument uit de streek van oorsprong, de panfluit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.