allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lybius torquatus
foto Ton Koek

Zwarthals Baardvogel - Lybius torquatus - Black-collared Barbet

Baardvogels horen tot de orde van de Spechtvogels (Ramphastidae). Baardvogels komen voor in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De Zwarthals Baardvogel komt voor in het zuidoosten van Afrika, verspreid over meerdere landen. Hij leeft daar in licht beboste gebieden. Hij meet ongeveer 20 cm en zijn verschijning is ronduit plomp en robuust te noemen. Er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop waarneembaar.

Zwarthals Baardvogels eten insecten, nectar en fruit. In gevangenschap is het verstandig zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel aan te bieden, zodat hij gevarieerd eet. In het wild eten ze heel vaak termieten, vooral als er jongen zijn.

Deze vogels zijn monogaam, een koppel blijft voor het leven samen.
In de broedtijd maken ze maken een nest in een verlaten hol in een boom of ze hakken er zelf een in een dode boomstronk. Per legsel zijn er 3 tot 5 eieren, man en pop wisselen elkaar af met broeden.
De jongen komen uit na 18 dagen broeden en verlaten het nest als ze rond de 5 weken oud zijn. Beide oudervogels zorgen zeer goed voor de jongen, wat een fikse klus is. Baardvogels zijn toch al grote eters, opgroeiende jongen kunnen er helemaal wat van.

Het rood van de volwassen vogels is bij de jongen geel, dit kleurt in de loop van hun eerste levensjaar naar rood. Ook na het uitvliegen blijven de ouders nog weken voor ze zorgen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.