allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Euplectes nigroventris

Zwartbuikwever - Euplectes nigroventris - Zanzibar Red Bishop

Deze soort is een kleiner lid uit de Euplectes–familie, al dan niet de kleinste. Hij wordt maximaal 12 cm. Hij heeft een geheel zwarte borst en buik (vanaf de cloaca). Deze zwarte bevedering loopt door tot aan de bovenkant van de snavel. Het masker dat hierdoor enigszins gevormt wordt overlapt de oogstreek niet. De vleugels zijn zwart met een bruin/oranje belijning. De snavel, nek, wang, borst en buik zijn zwart. De rug is oranje en dat loopt door tot in de stuit. De staart is oranje/bruin belijnd op een zwarte bevedering.

De soort heeft overeenkomst met de vlammenwever in tekening, maar verschilt in grootte en bouw. De zwartbuikwever is koddiger dan de vlammenwever. De poppen gelijken qua vorm en tekening iets op napoleonwevers. De poppen van beide soorten zijn gemakkelijk te onderscheiden in de wenkbrauwstrepen. Deze zijn bij de zwartbuikwever minder ver doorlopend, waarbij ze bij de napoleonwever tot ver achter het oog doorlopen. Tevens is deze wenkbrauwstreep minder breed en opvallend als bij de napoleonwever.

De mannen dragen, buiten het broedseizoen, hetzelfde kleed als de poppen, maar de geslachten zijn voor geoefend oog te onderscheiden als men let op de kleurverschillen in de veren op rug en vleugels. Deze zijn bij de mannen donkerder.

Op de site van de Werkgroep voor Ploceidae staat een prachtig artikel over deze vogel. In overleg met deze werkgroep laten we u hier alleen het eerste stukje van het artikel en eigen foto's zien.

Lees het hele artikel op www.ploceidae.eu

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.