allevogels


advertentieruimte

Turdus dissimilis

Zwartborstlijster - Turdus dissimilis - Black-breasted Thrush

Zwartborstlijsters komen voor in hooggebergtes in Zuidoost-Azië. Ze broeden in de altijd groene subtropische bossen boven de 1200 m en verblijven in de winters in het laagland.

Turdus dissimilis

In het wild zijn de vogels vaak op de grond te vinden, ze eten daar veel wormen en rupsen, maar ook allerlei andere kleine dieren worden gegeten.
Als voedsel in gevangenschap vormen (witte) meelwormen, krekels, tofubrokjes, universeelvoer en regenwormen een goed compleet menu. Sommige vogels van deze soort eten ook fruit, maar lang niet allemaal.

Bij zwartborstlijsters bouwt de pop het nest, dat is een komvormig nest, dat ze met modder vastzet op een tak of plankje. De pop legt daar 3 of 4 eitjes in die ze rond de 13 dagen bebroedt. Veertien dagen later huppen de jongen het nest uit. Dat is beslist geen uitvliegen te noemen, ze kunnen de eerste dagen echt nog niet vliegen. Ze lopen en klimmen door de takken en hun voornaamste dagtaak is bedelen om voedsel. Na ongeveer 3 weken zijn de jongen zelfstandig. De jongen worden voornamelijk met veel, heel veel regenwormen grootgebracht.

De aanbevolen ringmaat is 4,3 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.