allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ploceus velatus

Zuidelijke Maskerwever - Ploceus velatus - Southern Masked-weaver

De Zuidelijke maskerwever komt voor in het zuiden van Afrika tot aan Kenia. In het Zuid-Afrikaans wordt deze vogel Swartkeelgeelvink genoemd. Er werden in het verleden zijn vele ondersoorten van deze wever erkend, maar tegenwoordig wordt aangenomen dat het slechts kleurvariëteiten zijn.

Zoals bij alle wevers is de pop een stuk minder gekleurd, het zijn de mannen die voor de kleur zorgen. In het wild leeft de maskerwever in kleine groepjes, maar ze worden ook vaak alleen gezien. Tijdens het broedseizoen heeft de man vaak meerdere poppen, bij wie hij ook jongen verwekt.

Maskerwevers zijn echte koloniebroeders, de man bouwt net zoveel nesten als hij kan, vaak rond de 25 per seizoen. Van gras, stroken palmblad en riet weeft hij prachtige ronde bollen, die hij ophangt aan takken. Door dit bouwen en door schitterend te baltsen, probeert hij een vrouwtje te verleiden. Als dat gelukt is, inspecteert het vrouwtje een nest en als ze het goedkeurt, maakt ze zelf de binnenbekleding in orde met fijn gras en veertjes. Terwijl de pop eitjes legt en gaat broeden, gaat de man een volgende poging wagen bij een volgende pop.

Deze wevers eten insecten, zaden, bloemen en bloemknoppen en nectar. In het wild verschuilen ze zich vaak in laag gebladerte om vandaaruit insecten op de grond te verrassen.

De aanbevolen ringmaat is 3,2 mm.

Een aantal kwekers van Wevers, Wida's en Mussen heeeft zich verenigd in de Werkgroep Ploceidae, klik HIER voor hun website.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.