allevogels


advertentieruimte

Aratinga Solstitialis

Zonparkiet - Aratinga Solstitialis - Sun Conure or Sun Parakeet

De Zonparkiet is een prachtige en opvallende parkiet uit het bovenste deel van Zuid-Amerika. Met een grootte van rond de 30 cm en zijn schitterende kleuren vormt hij een tussenvorm tussen parkieten en ara's.

De zonparkiet leeft in de dichte oerwouden, vlak onder het bladerdak. Zonparkieten zijn zeer sociale vogels, ze leven meestal in groepen van soms wel 30 exemplaren. Ze houden zich het meest op in de bomen aan de randen van het oerwoud maar ze fourageren ook wel groepsgewijs op de grond, o.a. op graslanden. Dit laatste is ongewoon voor de soort waartoe zij behoren de aratinga's. De meeste aratinga's komen niet graag op de grond.
Binnen de groep houden de vogels bijna constant contact met elkaar door middel van geluiden, soms luid, soms "pruttelend", als grasparkieten.

Zonparkieten eten allerlei soorten fruit en bessen en af en toe zaden. In gevangenschap is dit beslist iets om rekening mee te houden; alleen een zaadmengsel is beslist niet voldoende voor deze fruiteters.

Deze parkiet kan soms behoorlijk luidruchtig zijn, ook iets om rekening mee te houden als in dichtbevolkt gebeid woont.

Zonparkieten broeden in de natuur in holtes in palmbomen, in de volière accepteren ze verschillende nestkasten, met een gebleken lichte voorkeur voor natuurblokken van niet al te hard hout (berken bijvoorbeeld).
De pop legt meestal 4 eieren enbebroed deze 22 dagen. Jongen worden lang in het nest gevoerd, ze vliegen pas na rond de 60 dagen uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.