allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Eurypyga helias
foto Peter Wijlaars

Zonneral - Eurypyga helias - Sunbittern

De Zonneral is een 50 cm grote ral uit de familie Eurypygidae. Hij leeft in het zuiden van Noord-Amerika en in het noorden van Zuid-Amerika. De nominaatvorm werd voor het eerst beschreven door de Duitse ornitholoog Pallas, later zijn er nog twee ondersoorten ontdekt, zodat de soort nu bestaat uit:

  • Eurypyga helias helias (Pallas, 1781)
  • Eurypyga helias major (Hartlaub, 1844)
  • Eurypyga helias meridionalis (Berlepsch & Stolzman, 1902)

De natuurlijke leefomgeving bestaat uit dichte vochtige wouden, bijna altijd leeft deze ral in de directe nabijheid van rivieren en beekjes. Daar trekt de zonneral alleen of als koppel door de beplanting op zoek naar voedsel.
Dat voedsel bestaat uit insecten, spinnen, allerlei larven, slakken, garnalen, kikkers, padden en vissen. Vissen spietst deze vogel vaak met een snelle beweging aan zijn scherpe snavel. Net als merels zoeken ze ook vaak voedsel door bladeren en mos om te draaien.

Zonnerallen hebben een indrukwekkende manier om vijanden af te schrikken. Hebben ze in hun verenpak van buiten al aardig wat kleur, de onderkant van staart en vleugels zijn echt indrukwekkend fel gekleurd. Bij gevaar spreidt de zonneral zijn vleugels en staart en er ontstaat een schitterende gekleurde waaier die de vogel twee keer zo groot doet lijken.

In het broedseizoen bouwen man en pop samen een nest, van grassen en modder wordt een basis aan een dikke tak "gemetseld”, daarna volgt de bekleding van bladeren, mos en ander zacht plantaardig materiaal. De zo gebouwde nestkom is bijzonder stevig als de modder eenmaal is opgedroogd.

Zonnerallen leggen één of twee eieren per legsel, die ruim 4 weken door beide vogels om beurten worden bebroed. De jongen zijn al vrij fors als ze uit het ei komen en ook daarna groeien ze razendsnel. Vaak vliegen ze al uit als ze net 3 weken oud zijn. Ze worden dan nog wel enkele weken door de ouders gevoerd.

Hoewel de zonneral een vrij schuwe bosvogel is, is zijn geluid kilometers ver hoorbaar, zo houden de vogels contact met elkaar in de vaak zeer dichte begroeiing.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.