allevogels


advertentieruimte

Leiothrix argentauris

Zilveroor nachtegaal - Leiothrix argentauris - Silver-eared Mesia

De zilveroor leeft in Azië aan de randen van gebergten en houdt zich meestal op in lage bomen en struiken. Hij is rond de 17 cm groot, Bij de pop zijn stuit en staartdek bronsgroen in plaats van roodbruin. Verder is de pop ietwat matter van kleur. Ook zijn de kleuren van de pop bijna altijd wat minder sprekend dan die van de man.

Er zijn twee soorten zilveroornachtegalen, de gele en de rode versie.
De Leiothrix argentauris argentauris is de gele en de Leiothrix argentauris laurinare is de rode variant.

De zilveroor is nauw verwant met de veel bekendere Japanse nachtegaal, zijn zang is anders maar ook fraai. De blauwvleugel nachtegaal (Siva cyanouroptera) is juist weer helemaal niet verwant aan deze twee.

Buiten het broedseizoen leven zilveroor nachtegalen in groepen, zodra het tijd wordt om te broeden, scheiden ze zich per paar af van de rest.

Hun voedsel zoeken ze in het wild vooral in bomen en struiken, ze eten insecten en hun larven, bessen en af en toe zaden.

Zilveroren bouwen hun nest liefst in een struik, vaak is het niet meer dan een open komvormig nestje. De pop legt 3 of 4 witte gevlekte eitjes. Vooral de pop broedt, de man neemt slechts af en toe haar plek even over. Na 13 dagen broeden komen de jongen uit, dan begint de meest kritieke fase van de kweek. De ouders zijn vaak zeer kieskeurig in het voedsel voor de jongen.

Sommige koppels voeren de eerste dagen alleen miereneieren, andere alleen spinnetjes of krekels. Het is zaak zoveel mogelijk verschillend voer aan te bieden, de oudervogels weten precies wat de jongen in elke fase nodig hebben. Na een dag of 5 worden vaak ook meelwormen geaccepteerd maar kevers, spinnen en spinnetjes lijken veruit favoriet.

Universeelvoer als basis wordt het hele jaar meestal goed opgenomen, maar het is zeker geen compleet voedsel. Fruit en veel soorten insecten moeten het menu completeren. Wat de ouders lusten, wordt vaak al snel ook door de jongen gegeten.

Zilveroor nachtegalen zijn dol op badderen, geef ze regelmatig vers badwater, liefst meerdere keren per dag.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.