allevogels


advertentieruimte

Gallus gallus domesticus brisson

Zijdehoen - Gallus gallus domesticus brisson - Black-Bone Silkie Fowl

De oorsprong van de zijdehoen ligt waarschijnlijk in China. Ergens tussen 1825 en 1830 is de import naar Europa begonnen. Dit liep in het begin heel goed, daar werd verteld dat deze dieren een kruising tussen een konijn en een hoen waren. Andere namen voor de zijdehoen zijn, Wugu-ji, Morenhoender of Negerhoender.

Het meest kenmerkend aan deze soort is datgene waar hij zijn naam aan dank, namelijk zijn vacht. Deze soort heeft veren zonder baarden en weerhaakjes, het lijken dus meer een soort haren. Deze haarveren, zo heten ze, voelen aan als zijde, vandaar zijn naam zijdehoen. Naast zijn vacht heeft de zijdehoen nog een opvallend kenmerk. De zijdehoen heeft namelijk een bijna zwarte huid, alsmede zwart bloed en zwarte boten. Dit kenmerk, eigenlijk moeten we spreken van een afwijking, komt bij nog een aantal kippensoorten voor en wordt fibromelanose genoemd.

Jonge zijdehoenders krijgen tot een leeftijd van 19 weken kuikenmeel voorgezet, waarna overgegaan kan worden op legkorrels. Doordat het echte alleseters zijn, scharrelen ze zelf ook lekker door het gras, waar ze ook nog insecten en wormen aan hun menukaart toevoegen. Naast het voedsel is het ook van groot belang dat ze continu vers water tot hun beschikking hebben. Dit is zeker voor de hennen die eieren leggen van belang, daar het ei voor het grootste deel uit water bestaat.

Doordat de zijdehoen met regelmaat eieren legt, kun je de hen aan het broeden zetten door ze een stuk of 6 tot 8 eieren te geven. Deze worden vervolgens in ongeveer 3 weken uitgebroed. Na het uitkomen leert moeder hen, ook wel kloek genaamd, de kuikens hoe ze voedsel moeten eten. Daarnaast zorgt ze voor de nodige warmte voor haar kroost. Aan dit warnhouden kleeft wel een nadeel, dit nadeel ligt in het feit dat de kuikens makkelijk verstrikt kunnen raken in de veren van de hen. Dit kan worden voorkomen door de hen regelmatig aan de onderzijde te kammen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.