allevogels


advertentieruimte

Poephila guttata castanotis

Zebravink - Poephila guttata castanotis - Zebra Finch

De zebravink is veruit de meest bekende vogel uit Australië. Het leefgebied van deze vogel ligt op plaatsen waar water in de buurt is en beslaat ongeveer 80% van het Australische land. Uiteraard moeten deze plaatsen wel bescherming bieden in de vorm van grasvlakten en laag struikgewas.

In het verleden had deze vogel ook nog een andere naam, die te herleiden was naar de kastanjebruin gekleurde plekken rond de ogen van de man. Hij werd ook wel Kastanjebruin Geoorde Vink genoemd.

Ook over de wetenschappelijke naam is veel te doen geweest. In 1837 heeft John Gould deze vogel als eerst beschreven en gaf hem de naam Spermestes castanotis mee. Hierna veranderde hij nog wel eens van naam, tot in 1862 de naam Taeniopygia castanotis door de Duitse wetenschapper Carl Ludwig von Reichenbach aan de vogel werd gegeven. Deze naam heeft hij gedragen tot 1954, toen werd hij door de Engelse Zoöloog Desmond Morris ingedeeld in de familie der grasvinken (Poephila) en kreeg hij de wetenschappelijke naam Poephila Guttata castanotis mee. Dit omdat hij gezien wordt als een ondersoort van de timor zebravink (Poephila guttata guttata) (zie hier) .

De huidige naam heeft hij te danken aan de blokstrepen op de staart, die lijken op de tekening van de zebra. Er zijn ook verhalen die zeggen dat de naam komt van de fijne zwarte markeringen op een witte ondergrond, die lopen van de borst tot aan de kin, welke eveneens doen denken aan een zebra.

Tussen 1912 en 1920 werden er ook nog een aantal ondersoorten beschreven. Deze namen luiden:

  • Taeniopygia guttata castanotis (Gould 1837)
  • Taeniopygia guttata alexandrae (1912)
  • Taeniopygia guttata mungi (1912)
  • Taeniopygia guttata mouki (1912)
  • Taeniopygia guttata wayensis (1912)
  • Taeniopygia guttata roebucki (1913)
  • Taeniopygia guttata hartogi (1920)
Deze namen werden later weer ongedaan gemaakt, waarna alleen de wetenschappelijk naam voor de Australische ondersoort en de timor overbleven.

Het voedsel van de zebravink bestaat uit een standaard tropenmengsel aangevuld met onkruidzaden en eivoer. Ook een stukje groenvoer laten ze zich graag voorschotelen.

De zebravink is in de loop der eeuwen een vogel geweest die uitstekend broedde. De pop legt gemiddeld 4 tot 6 eieren welke in ongeveer 14 dagen worden uitgebroed. De jongen verlaten zo rond de 20e dag het nest, maar worden daarna nog wel ongeveer 2 weken door de ouders gevoerd. Als de jongen zelfstandig eten, zo rond de 35e dag, kunnen ze bij de ouders worden weggehaald.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.