allevogels


advertentieruimte

Geopelia striata

Zebraduif - Geopelia striata - Zebra Dove or Barred Ground Dove

De zebraduif is van de een kleine duivensoorten uit het geslacht Geopelia. Hij is verwant aan de bij ons veel bekendere diamantduif (Geopelia cuneata). De andere duifjes in dit geslacht zijn de roodnekzebraduif, de Temmincks zebraduif en de Goulds zebraduif.

Zebraduiven zijn rond de 22 centimeter groot en leven in de open laaglanden van een aantal Zuid-Aziatische eilanden waaronder de Filipijnen. Doordat de duifjes ook veel in gevangenschap gehouden worden en dan nog wel eens ontsnappen, is de zebraduif inmiddels verspreid over veel meer eilanden dan zijn oorspronkelijke leefgebied.

Meestal is de doffer iets forser dan de duivin. Zowel de Nederlandse naam als de wetenschappelijke naam striata dankt de vogel aan het streepjespatroon op (vooral) de borst. Beide geslachten zijn even fraai gekleurd, ook al zijn het subtiele kleurschakeringen. In het zonnetje zijn grijs, blauwgrijs, bruin, roze, bruinrood en lichtblauw te onderscheiden bij dit op het eerste gezicht eenvoudig gekleurde duifje.

Zebraduiven zijn echte omnivoren, ze eten bijna alles; zaden, granen, vruchten, insecten, wormen en slakken. Zoals de meeste duiven pellen ze de zaden niet maar slikken deze heel in. In de spiermaag wordt het zaad pas van de schil ontdaan en verder vermalen. Wat weer anders is dan bij de meeste duivensoorten, zebraduifjes zoeken hun voedsel niet in groepen maar ze scharrelen solitair of hooguit per koppel over de grond.

In de broedtijd baltsen de doffers veelvuldig en na diverse paringen legt de duivin twee witte eitjes. Het nest bestaat uit een eenvoudig bouwsel van takjes en bladeren en wordt meestal in een dichte struik gebouwd. Beide vogels broeden de eieren om beurten in 16 dagen uit. Ook deze duiven voeren hun jongen de eerste dagen met kropmelk, een eiwitrijke vloeistof die de vogels zelf aanmaken in hun krop.
De jongen vliegen uit als ze rond de drie weken oud zijn.

Vanwege het grappige koerende geluid dat deze duifjes maken, zijn ze in Azië zeer populair als huisdier, er worden zelfs wedstrijden gehouden om te bepalen wie de mooiste "zang" heeft.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.