allevogels


advertentieruimte

Ephippiorhynchus senegalensis

Zadelbekooievaar - Ephippiorhynchus senegalensis - Saddle-billed Stork

De zadelbekooievaar is voor het beschreven door de Britse botanicus George Shaw, in 1800. Hij onderzocht veel van de binnengebrachte spullen in het museum van de Oxford universiteit, waaronder naast veel Australische dieren, ook balgen van de Afrikaanse zadelbekooievaar. Hij was ook betrokken bij de oprichting van de Linnaeus Society, in 1778.

De Zadelbekooievaar is een forse vogel, mannetjes zijn tegen de anderhalve meter lang, vrouwtjes zo'n 10 cm korter. Het meest opvallend is de snavel, en dan speciaal het dekje van gele washuid, dat heeft ook de vogel zijn naam gegeven, het heeft enigszins de vorm van een zadel.

Zadelbekooievaars komen voor in vochtige laaglanden in bijna geheel Afrika zuidelijk van de Sahara. Ze leven meestal in paren of in kleine groepjes. Het zijn geen luidruchtige vogels, ze maken alleen klepperende geluiden. Behalve door de grootte zijn de geslachten ook te onderscheiden door de oogkleur, mannetjes hebben een bruine iris, vrouwtjes een gele.
Zadelbekken zijn nauw verwant aan de Aziatisch zwarthalsooievaar (Ephippiorhynchus asiaticus).

Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, daarnaast eten deze forse ooievaars ook kikkers, krabbetjes, reptielen en kleine vogels, vooral jongen van watervogels zijn nogal eens het slachtoffer.

Zadelbekooievaars nestelen in bomen, waar ze van grote takken forse nesten bouwen. Een legsel bestaat gewoonlijk uit één of twee eieren, die de vogels om beurten bebroeden. De eieren komen na 6 weken uit, waarna de jongen door beide ouders gevoerd worden. De man treedt tevens op als bewaker van het gezin. Het duurt ruim 3 maanden voor een jonge zadelbek kan vliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.