allevogels


advertentieruimte

Euplectes hordeaceus

Vlammenwever of roodvoorhoofdwever - Euplectes hordeaceus - Black-winged Red Bishop

Van de vlammenwever zijn 4 ondersoorten bekend:

  • Euplectes hordeaceus hordeacea (wordt als nominaatvorm beschouwd, zie foto boven)
  • Euplectes hordeaceus craspedoptera
  • Euplectes hordeaceus chamgamwensis
  • Euplectes hordeaceus sylvatica

Deze wevers leven in Afrika in bomen en dicht struikgewas, doorndragende struiken zijn favoriet. Vooral de mannen kunnen erg fel zijn tegen andere vogels met rood of oranje in hun verenkleed. Wij raden samenhouden van dergelijke vogels sterk af.

Vlammenwevers zijn forse sterke vogels die beslist de ruimte nodig hebben. Een ruime buitenvolière met flink veel beplanting mag gerust als minimumeis beschouwd worden. Hierin kan 1 man met twee poppen leven, maar dan ook alleen nog als de poppen voldoende schuilplaatsen hebben. Een man in broedkleed eist een fors territorium op, beslist iets om rekening mee te houden. Kleine vogels van andere soorten worden vaak getolereerd, maar het gaat soms ook gruwelijk fout als die te dicht bij het nest komen. Echt vogels voor specialisten dus.

Anders dan veel andere wevers eet de vlammenwever ook veel dierlijk voedsel. Meelwormen, buffalowormen, krekels maar zeker ook spinnen staan op het menu. Daarnaast een goed tropenzaad als basis, aangevuld met wat grovere zaden als bijvoorbeeld paddy (ongepelde rijst).

Bij deze soort bouwt de man het nest, of beter gezegd de nesten. Bijna altijd bouwt hij er meerdere, waarna de pop bepaalt in welk nest de eitjes gelegd gaan worden. Ook hier is een doornige struik favoriet, Eén man kan voor meerdere poppen tegelijk nesten maken en ook in meerdere nesten kunnen dan bevruchte eieren gelegd worden.
Per nest zijn er meestal 2 eieren, die 14 dagen bebroed worden. De pop broedt alleen en voert ook alleen de jongen. De man werpt zich alleen als beschermer van nest en jongen op, wat hij bijzonder goed kan.
De jongen krijgen alleen insecten als voedsel, pas later gaan ze zelf zaden eten.

De aanbevolen ringmaat is 2,9 mm maar als de ouders fors zijn, is 3,2 mm veiliger.

Veel meer over alle soorten wevers vindt u op de website www.ploceidae.eu.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.