allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Seleucidis melanoleucus

Twaalfdradige paradijshop - Seleucidis melanoleucus - Twelve-wired Bird-of-paradise

Paradijsvogels vormen een eigen familie met 41 soorten en 16 geslachten. De twaalfdradige is de enige soort van het geslacht Seleucidis. De toevoeging melanoleucus in de wetenschappelijk naam betekent letterlijk zwart-wit maar slaat hier op het grote contrast tussen het zwart en het geel.
Naast de nominaatvorm is er nog één ondersoort bekend. Seleucidis melanoleucus melanoleucus leeft op het eiland Salawati en in het westen en zuiden van New Guinea terwijl de ondersoort auripennis alleen in het noorden voorkomt.

Voor ornithologen en onderzoekers zijn paradijsvogels al eeuwenlang een bron van inspiratie maar ook reden voor grote verschillen van inzicht. De meest recente onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat alle 41 soorten niet verwant zijn aan prieelvogels en satijnvogels zoals altijd gedacht werd. De meest verwante familieleden blijken de kraaiachtigen (corvidae).

De naam twaalfdradig slaat op het aantal sterk verlengde haarveren die de mannelijke vogel gebruikt tijdens de balts en die hij alle kanten op kan laten bewegen.
Hij is rond de 32 cm groot en vooral de man is spectaculair gekleurd met zijn zwarte en felgele veren. Het verenpak bestaat dan ook nog eens uit voornamelijk haarveren, waardoor de vogel een superzacht ogend uiterlijk heeft. De pop is op de rug kastanjebruin, heeft een donkere kop en borst en buik zijn zandkleurig. De sterke poten zijn opvallend roze van kleur.

De poten zijn zo sterk ontwikkeld omdat deze vogel voornamelijk springt en klimt, hij kan prima vliegen maar doet dit zo weinig mogelijk. Veel liever klautert hij door bomen en struiken in de vochtige laaglanden van Nieuw Guinea op zoek naar voedsel. Daarbij loopt hij net zo gemakkelijk omhoog als omlaag langs boomstammen.
Dat voedsel bestaat voor het grootste deel uit rijpe vruchten, maar deze paradijsvogel eet ook bloemen, knoppen en insecten en zelfs kleine reptielen.

De man van de twaalfdradige paradijshop is in het broedseizoen een echt showmannetje. Hij zet de gele veren wijd en de lange staartveren laat hij rond zijn lichaam zwaaien. Zichzelf ondersteunend met heel veel verschillende geluiden, voert hij zo een spectaculaire dans op om een vrouwtje te interesseren. Hij loopt heen en weer tegen de bast van een verticale dode tak, waarbij de zwarte borstveren opgezet worden als een soort reuzekraag en het uitzetten van de gele veren maakt dat de hele vogel 2 keer zo groot lijkt. Als een pop interesse toont, danst de man om haar heen, nog steeds allemaal verticaal langs de tak. Met de dunne staartveren lijkt hij de pop haast te kriebelen en als dat toegestaan wordt, prikt de man de pop een groot aantal keren heel zachtjes met zijn snavel. Eerst snavel tegen snavel en vervolgens het hele lichaam. Volgens de bekende documentairemaker David Attenborough reageert de pop meer op de aanrakingen dan op al het uiterlijk vertoon, het prachtige verenpak van de man ten spijt. Is een pop eenmaal verleid, dan volgt er enkele korte paring en zit de taak van de man er op. Met nestbouw, broeden en verzorgen van eventuele jongen bemoeit hij zich niet.

Het vrouwtje bouwt hoog in een palm een komvormig nestje en legt een enkel ei. Ze broedt het zelf uit en ook het jong brengt ze in haar eentje groot.

Voor zover bekend is het tot nu toe alleen in het Jurong vogelpark in Singapore gelukt met deze paradijsvogels in gevangenschap te kweken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.