allevogels


advertentieruimte

Haliaeetus pelagicus

Stellers Zeearend - Haliaeetus pelagicus - Steller's Sea Eagle

De Stellers zeearend is een van de grootste roofvogels op aard, het wijf is een stuk forser dan het mannetje en zij kan een spanwijdte van wel 260 cm hebben. Met een gewicht van tegen de negen kilo is het ook nog eens een flink zware vogel. Dan is ook nog eens de kop het grootst van alle arendsoorten en ook de snavel is reusachtig. Kortom, een indrukwekkende reus.
De Duitse ornitholoog Peter Simon Pallas beschreef deze arend als eerste, in 1811. In de 2 eeuwen dat de mens zich bezighoudt met naamgeving van diersoorten heeft deze vogel al minstens 6 verschillende wetenschappelijke namen gehad. Wij houden ons daar verder niet mee bezig hier.

Stellers zeearenden komen voor in het zuiden van Rusland en in Japan, in bergachtige gebieden. Ze blijven bijna altijd aan de kust of in de buurt van grote rivieren. Ze eten namelijk voornamelijk vis. Ze zijn dol op zalm en forel en in zee vangen ze vaak kabeljauw. Eens per jaar, als de zalmen naar hun paaiplaatsen trekken, hebben de arenden een feestmaal aan de na het paaien stervende zalmen, die liggen dan bij duizenden voor het oprapen.
Naast vis eten de vogels watervogels en zoogdieren tot wel de grootte van een klein hert.

Deze grote arenden broeden op richels of in hoge bomen, ze maken een stevig en groot platvorm van grote takken met een kuil in het midden voor de eieren. Het wijf legt 2 of 3 grote witte eieren, die ze zelf uitbroedt in ongeveer 7 weken. De jongen komen vaak enkele dagen na elkaar uit en daardoor overleven meestal alleen de jongen die als eerste uitkomen. Deze jongen vliegen uit als ze ruim 2 maanden oud zijn. Ze zijn dan bijna effen donkerbruin. Het volwassen verenkleed verschijnt pas na meerdere volledige ruiperiodes, vaak is een stellers zeearend pas helemaal op kleur als hij 4 of 5 jaar oud is.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.