allevogels


advertentieruimte

Spilopelia senegalensis

Senegaltortel of Palmtortel - Spilopelia senegalensis - Laughing Dove

De Senegaltortel wordt ook wel Palmtortel genoemd en leeft in Afrika en Azië en is door de mens ook naar Australië gebracht. De soort is voor het eerst beschreven door Linnaeus in 1766. Het is een kleine duivensoort, rond de 24 cm en daarmee net wat kleiner dan de veel bekendere Turkse tortel. Met de kleuren roze, bruin en blauwgrijs is het een fraaie verschijning. Het uiterlijk verschil tussen de geslachten is slechts subtiel, de doffer heeft wat meer blauw op de kop en de stippen op hals en borst zijn wat intensiever van kleur dan die bij de duivin.

Senegaltortels leven vaak in de nabijheid van de mens, vooral als er ook dichte struiken te vinden zijn. Ze zoeken het grootste deel van de dag op de grond naar voedsel, maar hebben beschutting van struiken echt nodig.
Dat voedsel bestaat voor het grootste deel uit zaden. Daarnaast eten deze duiven bloemen en bloemknoppen, bessen, stuifmeel, nectar en insecten.

Zodra een koppel broeds wordt, begint de doffer te baltsen. Hij buigt dan voorover, zet zijn kop- en borstveren op en maakt het bekende koerende geluid. Dit houdt hij erg lang vol, vaak zelfs tot de eieren gelegd zijn. Een nest maken ze vaak zelf in een dichte struik, dat wil zeggen, de doffer sleept takken en takjes aan, de duivin doet het eigenlijke bouwwerk.

De eieren worden 13 dagen door beide vogels bebroed en ook de verzorging van de jongen gebeurt door beide ouders. De eerste 5 dagen worden de jongen gevoed met kropmelk die de vogels zelf aanmaken in hun krop. De jongen klimmen het nest uit als ze twee weken oud zijn, pas 3 of 4 dagen later kunnen ze echt uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.