allevogels


advertentieruimte

Gyps rueppellii

Rüppels gier - Gyps rueppellii - Rüppell's Vulture

Rüppels gieren komen voor in heel Centraal Afrika, van de westkust tot de oostkust. Ze worden wel de opruimers van Afrika genoemd. Samen met andere aaseters ruimen ze karkassen op die door roofdieren worden achtergelaten. De Rüppels gier heeft een zeer krachtige snavel, waarmee hij de taaiste huiden kan doorsnijden en zelfs botten mee kan kraken. De tong van deze gier is voorzien van kleine schubben, ideaal om vleesresten en merg van botten te schrapen.

De Rüppels gier is ook onder de gieren een flinke jongen, hij is rond de meter lang en heeft een spanwijdte van maar liefst 2,30 m. Een volwassen vogel weegt rond de 8 kilo, voor een vliegende vogel is dit bijzonder zwaar. Toch is het een uitstekende vlieger, er staat zelfs een record op zijn naam. Het is de hoogst waargenomen vliegende vogel ter wereld, hij kan tot wel 10 kilometer hoog vliegen.
Dit doet hij door gebruik te maken van thermiek, door rondjes te draaien weet hij precies de stijgende luchtlagen te vinden.

Het ontbreken van bevedering op de hals heeft bij deze vogel twee functies. Allereerst omdat veren erg vies zouden worden als er gegeten wordt uit een karkas, maar daarnaast is het een soort ingebouwde koeling. Als de vogel heel hoog vliegt, is het daar flink koud. Hij houdt dan alle warmte vast in zijn lichaam. Daalt hij snel, dan wordt de lucht waarin hij vliegt ineens weer warm tot zelfs zeer heet vlakbij de grond. De min of meer kale hals fungeert dan als koelelement, zodat hij snel genoeg de overtollige warmte kwijt kan.

Waar sommige gieren het moeten hebben van hun reukvermogen om aas te vinden, is de Rüppels gier uitgerust met een paar uitstekende ogen. Hij kan van kilometers hoog de omgeving nauwkeurig volgen. Hij speurt vooral naar karkassen van grote grazers, activiteiten van hyena's helpen hem bij het vinden daarvan. Omdat deze vogels vaak in groepen opereren, lukt het ze meestal wel om de hyena's te verjagen als die eerder bij de prooi zijn gearriveerd.

Rüppels gieren zijn monogaam, ondanks dat ze in groepen leven. Ze nestelen tegen steile bergwanden, van wat takken en stenen maken ze een simpel platform op een richel. Er wordt slechts één ei gelegd. De broedduur is ongeveer 60 dagen en na nog eens 90 dagen is het jong klaar om te vliegen.
Een Rüppels gier kan 50 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.