allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Psittacula roseata roseata

Rozekop edelparkiet - Psittacula roseata roseata - Blossom-headed Parakeet

De rozekop edelparkiet heet eigenlijk rozekopparkiet, maar omdat er ook een pyrrhura rondvliegt die die Nederlandse naam gekregen heeft, kiezen wij voor de naam rozekop edelparkiet. Ook wordt de vogel, naar het Engels, wel bloesemkop parkiet genoemd. Wij kiezen voor edel, omdat de soort behoort tot de edelparkieten, dat zijn de soorten die vallen binnen het geslacht Psittacula, waartoe ook de halsband- en de pruimkopparkiet behoren. De gelijkenis met de pruimkopparkiet is vrij groot, maar waar de kop bij de man van de pruimkop paars is, is die bij onze rozekop, jawel.. roze. De rozekop is ook iets kleiner.

De rozekop edelparkiet is pas in 1951 als aparte soort benoemd door de Indiase ornitholoog Dr Biswamoy Biswas. Tot dan toe dacht men dat men met ondersoorten te maken had. Inmiddels is van de soort zelfs een eigen ondersoort beschreven, de Birma rozekop edelparkiet, de Psittacula roseata juneae.

Deze 30 cm grote, overwegend groene parkieten leven in het Zuiden van Azië in uitgestrekte dichte regenwouden. Alleen de mannen hebben de roze kop, bij poppen is de kopkleur grijs. Ook hebben de poppen een iets kortere staart. Het zijn zeer behendige vliegers, ze scheren door het woud waarbij de vogels bijna constant door middel van schreeuwen contact met elkaar houden. Ze worden soms in paren maar vaak ook in groepen gezien, meestal groepen van 10 tot 20 exemplaren. Ze hebben als groep vaak een gezamenlijke boom als slaapplaats.

Het voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten en bloemen. Ze eten ook wel zaden maar dan vooral onrijpe. Bij de vruchten is de vijg veruit favoriet vanwege de enorm hoge energieopbrengst van deze vrucht.

In de broedtijd zoekt elk koppel een geschikte holte in een boom, eventueel wordt de holte wat bijgewerkt of zelfs in zijn geheel nieuw gemaakt. In de vochtige bossen groeien veel boom- en plantensoorten met in verhouding zacht hout, dus voor de sterke snavels van de rozekoppen is dat geen enkel probleem.
Na uitvoerig baltsgedrag van de man volgen er meerdere paringen en de pop legt meestal 4 witte eieren.
Normaal broedt alleen de pop deze in ruim 4 weken uit, pas dan mag de man helpen. Dat doet hij uitstekend, deze vogels zijn zorgzame ouders.

De jongen vliegen uit als ze ruim 2 maanden oud zijn, ze zijn dan mat van kleur maar lijken verder op de pop, dus met een grijze kop. Na de eerste rui kleurt de kop bij jonge mannetjes al een heel klein beetje, pas na 2 jaar is die roze.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.