allevogels


advertentieruimte

Pelecanus onocrotalus

Roze pelikaan - Pelecanus onocrotalus - Great White Pelican

Pelikanen (Pelecanidae) zijn metropolieten, ze komen over (praktisch) de hele wereld voor. Er zijn acht soorten pelikanen, hieronder een overzicht van deze soorten en waar ze voorkomen.

  • Australische pelikaan (Pelecanus conspicillatus) Australië
  • bruine pelikaan (Pelecanus occidentalis) Noord- en Midden-Amerika
  • Chili- of humboldtpelikaan (Pelecanus thagus) Zuid-Amerika
  • grijze pelikaan (Pelecanus philippensis) Zuidoost-Azië
  • kleine pelikaan (Pelecanus rufescens) Afrika
  • kroeskoppelikaan (Pelecanus crispus) Europa en Azië
  • roze pelikaan uit dit artikel (Pelecanus onocrotalus) Europa en Azië
  • witte pelikaan (Pelecanus erythrorhynchos) Noord en Zuid-Amerika
De roze en de kroeskoppelikaan zijn de grootste van deze soorten. Ondanks de naam is de roze pelikaan niet het hele jaar roze, een deel van het jaar is hij vooral wit.

De roze pelikaan leeft behalve in Zuid-Europa ook in Azië. Hij is rond de 1,60 meter groot en weegt maar liefst 10 kilo. De spanwijdte kan wel 3,50 meter bedragen. Deze pelikaan kan 25 jaar oud worden, in gevangenschap zelfs nog ouder. Hij eet vis, veel vis. Kleine vissen, maar ook vissen van 30 cm krijgt hij weg. Als je bedenkt dat veel vogels, ook deze, per dag wel 10% van hun lichaamsgewicht eten, kun je wel een beetje begrijpen dat vissers niet altijd blij zijn met deze concurrent. Vooral vroeger is deze vogel daarom veel bejaagd en alleen door zeer gerichte bescherming de laatste decennia, heeft de soort zich kunnen handhaven.

Roze pelikanen jagen heel efficiënt in groepen op vis. Ze beginnen door rumoerig ruime cirkels te zwemmen, zo een ring vormend. Alle oppervlaktevis wordt zo vastgehouden en naar een ondiepe plek gedwongen. Door de cirkel steeds kleiner te maken, jagen ze de vis bij elkaar en pas als er nog slechts een ring van 4 a 5 meter over is, slaan de vogels tegelijk toe. Met hun enorme snavels met keelzak, slagen ze er dikwijls in meerdere vissen tegelijk te verschalken. De keelzak fungeert hierbij als schepnet, het water laten ze er razendsnel uit lopen.

Roze pelikanen trekken in de herfst naar Afrika, ze voegen zich daar bij de lokale soort, zodat er vaak enorm grote groepen ontstaan. Ze komen terug als hier geen kans meer is op bevroren voedselgebieden, meestal ergens in mei.

Ook tijdens het broedseizoen blijven ze heel sociaal, ze broeden vaak in een grote groep heel dicht op elkaar. De mannetjes sloven zich aan het begin van de broedtijd massaal uit door te pronken en luid te roepen, de vrouwtjes kiezen een partner. Het koppel zoekt een plek in de kolonie waar het nest moet komen en de man zorgt daarna voor het nestmateriaal, vooral riet en andere grote waterplanten.

Per legsel worden er twee eieren gelegd die beide vogels om beurten bebroeden, ongeveer 4 weken. De jongen krijgen de eerste weken voorverteerd voedsel. Later krijgen ze fijngemaakte stukken vis en weer later schakelen ze over op hele visjes. Het spijsverteringskanaal van de jongen past zich zo aan en als ze een maand oud zijn, kunnen ze dus ook hele vissen verteren.
Het duurt ruim twee maanden voor de jongen zelf voedsel kunnen vangen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.