allevogels


advertentieruimte

Liocichla phoenicea phoenicea

Roodwangtimalie - Liocichla phoenicea phoenicea - Red-faced Liocichla

De Roodwangtimalie is een forse vogel, hij is rond de 24 cm groot. Hij komt oorspronkelijk uit gebieden rond de Himalaya en op Birma. Hij leeft daar in de vochtige onderlagen van tropische en subtropische bossen.

Roodwangtimalies trekken meestal per paar of solitair door de lage beplanting, op zoek naar bessen, vruchten, zaden en allerlei insecten. Het zijn echte omnivoren, ze eten haast alles. In gevangenschap is het dan ook slim om ze een zeer veelzijdig menu voor te schotelen, de vogels eten naar behoefte, dus kunnen dan zelf gevarieerd genoeg eten. Alleen voederinsecten moet u met mate voeren, anders eten ze alleen maar dat.

Wat nestmateriaal betreft blijken er grote verschillen te zijn tussen de individuele vogels, het ene koppel gebruikt alleen lange grassen, het andere koppel moet en zal per sé stroken bamboeblad hebben. Ook hier geldt, biedt veel verschillend materiaal aan, dan maakt u de meeste kans op een nestje.

De man heeft een mooi heldere zang, maar het reportoire lijkt niet erg uitgebreid.
Vergeet vooral niet de bijzonder fraaie foto's op de fotopagina te bekijken, met dank aan Leo Veldhuizen

De aanbevolen ringmaat is 4,0 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.