allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Cyanorampus novaezelandiae novaezelandiae

Roodvoorhoofdkakariki - Cyanorampus novaezelandiae novaezelandiae - Redfronted Kakariki

Kakariki's zijn kleine groen gekleurde slanke papegaaiachtige vogels met een lange staart. Ze leven op verschillende eilanden in de Stille Oceaan in het zuidelijke halfrond. Kakariki is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten parkieten uit de familie Cyanoramphus. De naam kakariki komt uit het Maori en betekent groen.

De volgende soorten zijn beschreven:

  • Bruine kakariki (Cyanoramphus ulietanus) uitgestorven
  • Chatham Eiland Geelvoorhoofdkakariki (Cyanorampus forbesi)
    Dit is de enige geelvoorhoofd die op CITES I staat, de rode voorhoofdband reikt bij deze soort niet tot aan de ogen, het belangrijkste verschil met de Geelvoorhoofd Kakariki.
  • Geelvoorhoofdkakariki (Cyanoramphus auriceps)
  • Groene kakariki (Cyanorampus unicolor)
  • Macquarie roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus erythrotis erythrotis) met de ondersoort:
    • Antipoden kakariki (Cyanorampus erythrotis hochstetteri)
  • Nieuw-Caledonië roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus saisseti)
  • Norfolk Eiland kakariki (Cyanorampus cookii)
  • Oranjevoorhoofdkakariki (Cyanorampus malherbi)
  • Roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae novaezelandiae) met de ondersoorten:
    • Chatham roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae chathamensis)
    • Kermadec roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae cyanurus)
    • Lord Howe roodvoorhoofdkakariki (Cyanorampus novaezelandiae subflavens) uitgestorven
  • Zwartvoorhoofdkakariki (Cyanorampus zealandicus) uitgestorven

De meest bekende in Europa zijn de roodvoorhoofd- en de geelvoorhoofdkakariki, deze komen beide uit Nieuw Zeeland.

Kakariki's zijn geen gemakkelijke vogels als huisdier. Over het algemeen houden ze er niet van aangeraakt te worden en maar al te vaak worden ze agressief als ze eenmaal broedrijp zijn. Als u een tamme vogel zoekt, is een gras- of valkparkiet waarschijnlijk een veel betere keus. Dit is het algemene verhaal.

Toch zijn er ook heel andere ervaringen, Dirk Schaap meldde ons: Zelf heb ik ook wat kakariki's en ben het er niet echt mee eens dat u zegt dat ze niet echt makkelijk tam te maken zijn. Van mijn parkieten zijn het juiste de tamste vogels die ik heb. Ze komen gewoon op je zitten en je kan ze ook wel gewoon aanraken. Als ik naar de volière ga, komen ze er gelijk aanvliegen en komen binnen gelijk uit je hand eten. Naar mijn mening kan je ze dus makkelijker tam maken dan gras- of valkparkieten.
Naar onze mening blijft er een verschil, een grasparkiet kun je gezellig bij je nemen, oppakken, een kakariki komt zelf, maar alleen als hij dat wil. Zoals altijd bij dieren; er bestaan allerlei uitzonderingen. Dirk bedankt voor deze aanvulling.

Toch zijn kakariki's wel degelijk de moeite waard om te houden, het zijn beweeglijke, sociale en mooie vogels, die zich in een ruime volière erg goed kunnen vermaken. Door sommige houders worden ze op een positieve manier zelfs hyperactief genoemd. U kunt ze als koppel houden maar zeker ook in een groep, uiteraard als de ruimte dat toelaat. Met ruim een kubieke meter ruimte per koppel komt u een heel eind.

Man en pop zijn vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, de snavel van de man is echt royaal forser dan die van de pop. Vooral van bovenaf is dit goed te zien.
Een leuk detail, kakariki's kunnen tegen gaas oplopen met enkel hun pootjes als houvast, ze zijn de enige parkietachtigen die dit kunnen.

Als voeding kunt een zaadmengsel voor grote parkieten als basis gebruiken. Dit dient zeer zeker aangevuld te worden met fruit, groenten (rauw), onkruiden (bloeiende grashalmen zijn erg goed voor ze) en wilgentakken en takjes.
Door hun nieuwsgierige karakter leren de vogels erg snel "nieuwe" dingen eten. Af en toe een rozijntje kan ook een leuke lekkernij vormen.

Als kakariki's broeden, gebruiken ze het liefst een dichte nestkast die vrij donker hangt. Het legsel kan bestaan uit 6 tot wel 11 eieren en soms lukt het de ouders zelfs om ook zo'n groot nest volledig op stok te krijgen. Er wordt rond de 20 dagen gebroed en de jongen blijven vrij lang in de nestkast, rond de 6 of 7 weken.
Vlak voor en tijdens de kweek eten de meeste kakariki's ook graag eivoer en af en toe wat meelwormen.

Het houden van Kakariki's; een uitdaging als u van eigenwijze, zelfstandige vogels houdt die altijd lijken te doen wat ze zelf willen. Een opgevoede kakariki zijn wij nog nooit tegengekomen. :-)

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.