allevogels


advertentieruimte

Aprosmictus erythropterus

Roodvleugelparkiet - Aprosmictus erythropterus - Red-winged Parrot

De Roodvleugelparkiet leeft in het noorden en noordoosten van Autralië in en rond bossen met eucalyptusbomen en acacia's. Soms worden roodvleugels gezien per paar, soms koppels met jongen en soms in flinke groepen.

Roodvleugelparkieten zijn forse, robuuste vogels van rond de 35 cm lang. De mannetjes zijn een stuk meer gekleurd dan de poppen, vooral het rood in de vleugels valt bij de mannen direct op. Volwassen mannen hebben bovendien een zwarte rug en een felblauwe stuit. Vaak is ook de kop van de man wat forser, maar dit is geen algemeenheid.

Roodvleugels komen niet graag op de grond, hun voedsel zoeken ze in bomen en struiken. Favoriet zijn de zaden van de eucalyptus en de acacia. Ook eten ze bloemen en bloemknoppen, nectar, vruchten en kleine hoeveelheden insecten. In gevangenschap beslist iets om rekening mee te houden, alleen zaad vormt geen compleet menu.
Met gezonde voeding en onder geschikte omstandigheden kunnen roodvleugelparkieten wel 30 jaar oud worden.

Niet alleen vanwege hun formaat, maar ook omdat het echte vliegers zijn, adviseren wij voor een koppel een vlucht van tenminste 3 meter lang. U zal ze zelden op de grond zien, de voerplaats kan dan ook beter op hoogte geplaatst worden. Op de grond voelen ze zich niet snel op hun gemak.

Het broeden doen deze fraaie vogels in een holte in een boom, in gevangenschap voldoet een fors nestblok. Let wel op dat dit echt groot genoeg is, een diepte van een meter is prima, met een minimale diameter van 22 cm aam de binnenkant. De bodem wordt door de vogels zelf vaak bekleed met wat fijngeknaagde schors of takken.

De pop legt meestal 5, soms 6 eieren, die ze zelf uitbroedt. De jongen komen na 3 weken uit het ei en kruipen na nog eens 5 weken uit het nest. De man voert de pop op het nest en ook bij de verzorging van de jongen is hij zeer actief betrokken. Uitgevlogen jongen worden nog zo'n vier weken gevoerd door de ouders, maar ook daarna blijven ze vaak bij de ouders en vormen zo een familiegroep.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.