allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Cacicus haemorrhous

Roodstuit buidelspreeuw - Cacicus haemorrhous - Red-rumped Cacique

De roodstuit buidelspreeuw, die hoort tot de familie der troepialen, leeft in een groot gebied in Zuid-Amerika. Dit gebied loopt vanuit het noorden van Brazilië langs de kust tot in het noorden van Argentinië. Maar hij wordt ook gezien in Bolivia, Colombia, Ecuador, Frans Guiana, Guyana, Peru, Suriname, en Venezuela.

De roodstuit buidelspreeuw kent een drietal ondersoorten, te weten:

  • Cacicus haemorrhous affinis (Swainson, 1834)
  • Cacicus haemorrhous haemorrhous (Linnaeus, 1766)
  • Cacicus haemorrhous pachyrhynchus (Berlepsch, 1889)
Naast de vogel met de rode stuit is er ook een soort met een gele stuit. Deze heet, zoals te verwachten valt, geelstuit buidelspreeuw en draagt de wetenschappelijke naam; Cacicus cela.

De buidelspreeuw voedt zich met insecten en vruchten, ook een voorbij vliegende termiet past goed in zijn menu.

Het nest van deze vogel is buidelvormig en kan wel 60 centimeter lang zijn. Het wordt gebouwd van bladeren en plantenvezels. Het nest wordt vaak gesitueerd in de buurt van een wespennest. Dit beschermt tegen diverse natuurlijke vijanden. In het nest worden gemiddeld 4 witte eieren gelegd, waarop zich donkere vlekjes bevinden. De eieren worden ongeveer 12 dagen door alleen de pop bebroed.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.