allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Garrulax 
milnei

Roodstaartgaailijster - Garrulax milnei - Red-tailed Laughingthrush

De roodstaartgaailijster is een stevige, ietwat plompe vogel binnen de familie Timaliidae, uit het geslacht Garrulax. De soort is voor het eerst beschreven door de Franse natuurkundige en missionaris David, in 1874. De vogel komt voor in Azië, verspreid over meerdere landen en tegenwoordig worden er 4 ondersoorten erkend:

  • Garrulax milnei milnei, die in het noordwesten van China leeft
  • Garrulax milnei sharpei, deze leeft in het zuiden van China, in Taiwan, Laos en Vietnam
  • Garrulax milnei sinianus, bewoont het zuidoosten van China
  • Garrulax milnei vitryi tot slot, die alleen in het zuiden van Laos voorkomt

Met zijn 28 cm lengte is de roodstaartgaailijster een middelmaat onder de gaailijsters. Hoewel de vogel goed kan vliegen, beweegt hij zich toch een groot deel van de dag springend voort. Hij hipt op de grond en in struiken van tak naar tak. De poten zijn speciaal aangepast, ze zijn zeer sterk ontwikkeld en hebben een zeer goede grijpfunctie.
Er is (voor de mens) geen uiterlijk verschil waarneembaar tussen de geslachten.

Deze gaailijsters leven in de onderste lagen van dichte wouden, o.a. in bamboebossen, maar hun voedseljacht brengt ze ook naar open plekken en zelfs graslanden. In hun bergachtige leefgebied zijn ook op grote hoogtes vaak open vlaktes te vinden, daar eten ze vooral onrijpe zaden, insecten en hun larven. In de bossen is het vooral zacht fruit, wormen en slakken.

Roodstaartgaailijsters leven bijna altijd in kleine groepjes en ze houden constant contact met elkaar door middel van geluiden. Dat kan variëren van korte piepjes tot langgerekte fluittonen of zelfs ronduit geschreeuw. Ook poetsen de vogels elkaar vaak en niet alleen partners onderling. Zo houden ze de sociale band binnen de groep hecht.
Een geschikt leefgebied wordt nauwelijks verlaten, de groep blijft in de buurt van plek waar de vogels geboren zijn.

In de broedtijd maken koppels samen een kleine nestkommetje van reepjes bamboeblad en grassen. De pop legt 2 of 3 eieren die ze zelf bebroedt. De eieren zijn anders dan die van de andere gaailijstersoorten wit met kleine rode of bruine spikkeltjes. De eieren komen uit na gemiddeld 15 dagen broeden en de pop broedt meteen vanaf het eerste ei.
Beide oudervogels voeren de jongen met vooral dierlijk voedsel en al na 15 dagen zit het eerste jong op de rand van het nest. Een of twee dagen later vliegen de jongen echt uit en ze zijn zelfstandig als ze net 6 weken oud zijn. Zodra de ouders aan een volgend nest beginnen, moeten de jongen "wegwezen", ze worden anders verjaagd en niet zelden gaat dit erg bruut.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.