allevogels


advertentieruimte

Urocissa erythrorhyncha

Roodsnavelkitta - Urocissa erythrorhyncha - Red-billed Blue Magpie

De Roodsnavelkitta is een lid van de kraaienfamilie en wel een hele forse. Inclusief de lange staart meet hij ongeveer 65 cm. Hij leeft in en rond het Hiymalayagebergte in China en Vietnam in dichte groenblijvende wouden.

Roodsnavelkitta's zoeken daar in de bomen en op de grond in groepjes hun voedsel bijeen. Daarin is hij niet bepaald kieskeurig, we kunnen deze kitta gerust een alleseter noemen. Op het menu staan allerlei soorten reptielen, kikkers, kleine knaagdieren, eieren en zelfs jonge vogels. Ook eet hij fruit en wat grove zaden en bloemknoppen.

Roodsnavelkitta's maken een groot, grof nest van flinke takken en buigzame twijgen en de pop legt daar gemiddeld 4 blauwgroene, gespikkelde eieren in. In het wild broeden ze in het vroege voorjaar. De pop broedt alleen, de man verzorgt haar die tijd.
De jongen vliegen uit zonder de lange staart, die groeit pas in de de eerste maanden aan.

De roodsnavelkitta is een behoorlijk luidruchtige vogel, hij "ratelt", maar kan ook hard fluiten.

Door een aantal leden van de Speciaalclub Insecten- en vruchtenetende Vogels is al met deze prachtige vogels gekweekt.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.