allevogels


advertentieruimte

Anisognathus igniventris

Roodoorbergtangara - Anisognathus igniventris - Scarlet Bellied Mountain Tanager

De roodoorbergtangara wordt ook wel roodbuikbergtangara genoemd. De Franse ornithologen en verzamelaars Alcide d'Orbigny en Noel de Lafresnaye beschreven de vogel voor het eerst in 1837. In 1850 beschreef Reichenbach het gehele geslacht Anisognathus. Het geslacht telt 5 soorten:

  • Blauwvleugelbergtangara (Anisognathus somptuosus)
  • Druppelbergtangara (Anisognathus lacrymosus)
  • Roodoorbergtangara (Anisognathus igniventris)
  • Zwartkinbergtangara (Anisognathus notabilis)
  • Zwartwangbergtangara (Anisognathus melanogenys)
Deze soorten leven in het westen van Zuid-Amerika, met name in Ecuador, Bolivia en Peru. Ze bewonen vochtige tropische bergwouden en valleien.

Roodoorbergtangara's houden zich op in de middelste laag van de begroeiing, de bovenlaag wordt vaak bevolkt door veel grotere soorten en is daarmee te gevaarlijk. Het zijn zeer behendige vliegers en ook springen tussen zeer dicht struikgewas gaat ze prima af. Ze lijken constant in beweging en ze eten veel vliegjes en luizen maar ook zacht fruit, stuifmeel en bloemblaadjes.

Ook hun nesten bouwen ze in deze laag, vaak in de vork van een tak. Ze maken eerst een stevig ruw kommetje waarna ze de rand steeds verder opbouwen met fijn plantaardig materiaal. Zowel de man als de pop bouwt aan het nest, vaak draagt de man wel vaker materiaal aan. De binnenbekleding wordt door de pop alleen gedaan, met oneindig veel geduld bekleedt ze deze met pluizen van zaaddragende planten.

Herbert bedankt voor de foto's van deze zeer fraaie vogels!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.