allevogels


advertentieruimte

tangara cyanocephala

Roodnektangara - Tangara cyanocephala - Red-necked Tanager

Deze kleine bosbewoner leeft in Brazilië, Argentinië en Paraguay in de dichte regenwouden aan de kust. Zijn leven speelt zich voornamelijk af tussen de bladeren van de boomtoppen. Daar zoekt hij naar rijpe vruchten, zijn hoofdvoedsel. Af en toe komt hij wat naar beneden om lager groeiende bessen te eten.

Er is één ondersoort bekend, de Tangara cyanocephala cearensis, deze is ietsje kleiner dan de nominaatvorm en hij toont wat turquoise in de borst en staartaanzet.

Roodnektangara's maken een klein rond kommetje als nest. Ze gebruiken dierenharen en vezels die ze zelf van bladeren afscheuren. Voor versteviging worden vaak draden van spinnenwebben gebruikt.
De pop legt meestal 2 groene eitjes, die ze zelf bebroedt.

Met 14 dagen komen de jongen uit. Behalve fruit voeren de ouders dan ook veel kleine insecten en hun larven. Na 17 dagen zijn de jongen vaag groen gevlekt en vliegen ze uit. Ze komen op kleur in ongeveer 7 maanden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.