allevogels


advertentieruimte

Anthochaera carunculata

roodlelhoningeter - Anthochaera carunculata - Red Wattlebird

De roodlelhoningeter leeft aan de zuidkant van Australië, van het zuidoosten tot helemaal in het zuidwesten. Ze houden zich hoofdzakelijk op in de eucalyptusbomen en in het kreupelhout, maar komen ook voor in tuinen en parken. De roodlelhoningeter is een standvogel.

Het zijn zeer luidruchtige en agressieve vogels, die leven van insecten en larven, maar ze eten ook veel nectar en klein fruit.

De roodlel kent drie ondersoorten die allemaal een eigen leefgebied hebben.

  • Anthochaera carunculata carunculata - Dit is de nominaatvorm
  • Anthochaera carunculata clelandi - Deze heeft een kortere staart dan de nominaatvorm en leeft in het zuiden van West-Australië
  • Anthochaera carunculata woodwardi - Deze komt voor op Kangaroo-eiland en is donkerder grijs en de witte strepen op de rug zijn fijner.

Het bekervormig nest wordt vaak in de vork van een boom gebouwd, maar ook komen er nesten voor in het kreupelhout. Het nest wordt gemaakt van takjes, fijn gras en bladeren. De binnenzijde wordt afgewerkt met haren en mos. In het nest worden 2 tot 3 eieren gelegd, die hoofdzakelijk door de pop worden bebroed. Na 17 dagen komen de jongen uit het ei. De jongen worden door beide ouders gevoerd en verlaten na ongeveer 3 weken het nest. Per seizoen worden 1 of 2 nesten grootgebracht.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.