allevogels


advertentieruimte

Tauraco erythrolophus

Roodkuiftoerako - Tauraco erythrolophus - Red-crested Turaco

De roodkuiftoerako is monotypisch, dat wil zeggen dat er geen ondersoorten bekend zijn. Hij leeft in Angola in bosrijke gebieden en wordt daarom ook wel Angolese toerako genoemd. Het is een forse toerako, hij is rond de 45 cm groot en ondanks dat formaat weegt hij slechts 350 gram.

Ook deze toerako is een echte fruiteter, hij springt dan ook voornamelijk van tak naar tak om de lekkerste vruchten te pakken te krijgen. De tenen zijn aangepast aan dit gedrag, de buitenste tenen zijn zeer flexibel en kunnen in meerdere richtingen draaien. Hij kan overigens wel prima vliegen. De roodkuif kan een heel apart geluid laten horen, volgens velen precies het geluid van kleine apen in het oerwoud. Met een goede verzorging kunnen deze vogels wel 10 jaar of ouder worden.

Over de kleuren van deze toerako is nog wel wat leuks te melden; toerako's zijn de enige vogels die werkelijk rode en groene kleurstoffen bezitten. Bij alle andere vogels is het rood of het groen een gevolg van reflectie van meerdere kleuren of door veerstructuur, bij de toerako's niet. Zij bezitten koperhoudende kleurstoffen die ook afgeven in water.
Oudere toerako's worden vaak wat donkerder en doffer van kleur, dit heeft niets met hun gezondheid te maken maar met het koper. Het koper oxideert namelijk en verandert de kleurstoffen in de loop van de tijd.

Roodkuiftoerako's zijn sociale vogels, ze leven vaak in grote groepen. Met twee jaar zijn ze volwassen en vormen ze paren. Ze zijn monogaam en koppels blijven voor het leven samen. In de broedtijd bouwen de vogels van takken een groot nest in een boom en als de eieren gelegd zijn (meestal 3), broeden man en pop om beurten gedurende 23 dagen. Zodra de jongen geboren zijn, helpen andere vogels uit de groep vaak met het voeren en opvoeden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.