allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Aegithalos concinnus

Roodkopstaartmees - Aegithalos concinnus - Black-throated Tit

De Roodkopstaartmees is een kleine zangvogel uit de familie Aegithalidae. Er zijn 6 ondersoorten beschreven, maar er wordt nog veel onderzoek gedaan, waarschijnlijk zijn er meer. Er wordt betwijfeld of het ondersoorten of aparte soorten zijn, "men" onderzoekt dit al jaren en er is nog geen duidelijkheid.

Dit staartmeesje is ongeveer 11 cm groot en weegt slechts zo'n 7 gram. De staart is lang in verhouding tot het bolvormige lichaampje. Er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop.

Roodkopstaartmeesjes komen voor aan de voet van de bergen in de Himalaya in Pakistan, in het noorden van India en in het zuiden van China, Birma en Vietnam. Ze leven daar in bossen van zowel naald- als loofbomen.
Het zijn sociale vogeltjes, ze leven in grote groepen en mengen zich bij het voedsel zoeken vaak met andere kleine vogels. Ook in de volière zijn ze zeer sociaal, ze kunnen met allerlei kleine soorten gehouden worden.

Ze eten insecten, spinnen, fruit en bessen (frambozen zijn ze gek op) en kleine zaden.

De Roodkopstaartmees maakt van mos, zwammen en fijn plantaardig materiaal een fors nest dat ze vaak ophangen aan een tak. De ingang zit bovenaan en het nest is van binnen bekleed met fijne veertjes. Onderzoek heeft aangetoond dat ze hier soms meer dan tweeduizend (!) veertjes voor gebruiken.
De pop legt tussen de 6 en 10 eitjes die gemiddeld na 13 dagen broeden uitkomen. Na drie weken in het nest worden de uitgevlogen jongen vaak ook door de rest van de groep gevoerd. Jonge vogels blijven minstens een seizoen bij de ouders.

De aanbevolen ringmaat is 2,3 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.