allevogels


advertentieruimte

Lybius vieilloti

Roodkop of Roodgele Baardvogel - Lybius vieilloti - Vieillot's Barbet

Baardvogels horen tot de orde van de Spechtvogels. Baardvogels komen voor in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De roodkop baardvogel is genoemd naar zijn ontdekker, de Franse ornitholoog Louis Jean Pierre Vieillot. De roodkop baardvogel komt uit Afrika, hij leeft aan de zuidelijke rand van de Sahara op de uitgestrekte savannes en op landbouwgronden. Hij meet ongeveer 15 cm en zijn verschijning is ronduit plomp en robuust te noemen. Er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop waarneembaar.

Roodkop baardvogels eten insecten en fruit, vijgen zijn favoriet. In gevangenschap is het verstandig zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel aan te bieden, zodat hij gevarieerd eet. In het wild eten ze heel vaak termieten, vooral als er jongen zijn.

Ze maken een nest in verlaten holen in bomen of ze hakken er zelf een in een dode boomstronk. Per legsel zijn er bijna altijd 3 eieren, man en pop wisselen elkaar af met broeden. Beide oudervogels zorgen zeer goed voor de jongen, wat een fikse klus is. Baardvogels zijn toch al grote eters, opgroeiende jongen kunnen er helemaal wat van. Ook na het uitvliegen blijven de ouders nog weken voor ze zorgen.

De roodkop baardvogel staat op de nominatie om op de zogenaamde "negatieflijst" te komen, een lijst in wording met soorten die niet meer in gevangenschap gehouden mogen worden, er moet nog aangetoond worden dat ze te houden/kweken zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.