allevogels


advertentieruimte

Purpureicephalus spurius

Roodkapparkiet - Purpureicephalus spurius - Red-capped Parrot of Western King Parrot

De roodkapparkiet leeft in het zuidwesten van Australië, noordelijk tot aan de Moore-rivier en oostelijk tot Esperance. Ze bewonen hier de bosrijke gebieden, maar worden ook waargenomen aan bosranden en grasvelden. In het wild leven de vogels vaak in kleine groepjes maar ook worden ze als paartje waargenomen.

Het voedsel van deze vogel bestaat hoofdzakelijk uit zaden van de eucalyptusboom en wordt aangevuld met onkruid- en graszaden. Soms strijken zo ook neer in een fruitboomgaard, met de nodige schade tot gevolg. De schade die ze aanbregen is een van de redenen dat ze afgeschoten mogen worden.

Het nest worden gebouwd in een holte in een boom. Hierin worden door de pop 4 tot 6 witte eieren gelegd, die ze zelf gedurende 20 dagen bebroedt. Nadat de jongen het nest verlaten hebben, dit is na ongeveer 35 dagen, worden ze door de ouders nog 3 weken bijgevoerd.

Jonge vogels zijn na anderhalf jaar volledig op kleur en na 2 jaar geslachtsrijp.

Deze soort is helaas niet echt geschikt als volièrevogel omdat hij erg schuw van aard is en daarbij erg agressief tegen andere soorten. Daar komt bij dat hij van nature erg sloperig is, een balk van 4 bij 6 centimeter heeft deze vogel binnen een dag volledig door geknaagd. Ook kan gesteld worden dat hij erg luidruchtig is, vooral in de ochtend en de avond.

Ondersoorten van de roodkapparkiet zijn niet bekend, er wordt wel gesproken van een lutinomutatie.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.