allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Branta ruficollis

Roodhalsgans - Branta ruficollis - Red-necked Goose

De roodhalsgans leeft in Noordoost-Europa en Azië. Het is een echte kolonievogel die leeft op kliffen en toendra's en in moerassen en rivierdelta's. Tijdens het overwinteren trekken de meeste vogels naar Roemenië en Bulgarije om daar neer te strijken aan de Kaspische zee en de westkust van de Zwarte zee. Soms wordt er in Nederland, in de wintermaanden, ook afgedwaalde exemplaren waargenomen.

Het voedsel van de roodhalsgans bestaat hoofdzakelijk uit gras en waterplanten.

De roodhalsgans is een monogame vogel, die na 2 tot 3 jaar geslachtsrijp is. Het nest wordt van takjes en dons gebouwd op hellend terrein. In de vrije natuur wordt het nest vaak gesitueerd vlakbij het nest van een slechtvalk. Deze valk beschermt hem tegen de poolvossen, zijn belangrijkste bedreiger. Een legsel bestaat vaak uit 4 tot 8 eieren, die gedurende 24 to 25 dagen worden bebroed. Het broeden gebeurt hoofdzakelijk door het vrouwtje, terwijl de woerd de wacht houdt.

Deze soort kent geen ondersoorten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.