allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Turdus rufiventris

Roodbuiklijster - Turdus rufiventris - Rufous-bellied Thrush

De roodbuiklijster leeft in een groot deel van Brazilië, Bolivia, Paraguay, Uruguay en het noorden van Argentinië. Daar komt hij voor in bossen en boomrijke gebieden rond steden.

Deze vogel, lokaal bekend onder de naam sabia-laranjeira, is de nationale vogel van Sao Paulo en Brazilië. Het mannetje weegt ongeveer 59 gram, terwijl de pop ongeveer 5 gram meer weegt. De lengte ligt rond de 25 centimeter. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit fruit, aangevuld met slakken.

Het halfronde nest wordt gebouwd in een boom, meestal op ongeveer 4-5 meter boven de grond, maar soms ook op 20 meter hoogte en een andere keer zelfs op de grond. Er worden 2 tot 3 eieren gelegd, die gedurende 12 tot 13 dagen worden bebroed. De pop broedt alleen, terwijl de man dan voor voedsel zorgt. In de periode dat de jongen op het punt van uitvliegen staan, houden beide ouders de wacht en zorgen dat er iedere 5 tot 7 minuten nieuw voedsel is.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.