allevogels


advertentieruimte

Buceros hydrocorax

Roodbruine neushoornvogel - Buceros hydrocorax - Rufous Hornbill

De roodbruine neushoornvogel leeft op diverse eilandjes in de Filipijnen. Het is een van de grotere neushoornvogels, de man is rond de 95 cm groot, de pop rond de 85 cm. Verdeeld over diverse eilanden leven verschillende ondersoorten van deze indrukwekkende vogel;

  • Buceros hydrocorax hydrocorax, de norminaatvorm
  • Buceros hydrocorax semigaleatus
  • Buceros hydrocorax mindanensis
  • Buceros hydrocorax basilanicus

Deze forse vogels eten overwegend fruit, ongeveer 70% van het menu bestaat uit allerlei vruchten. Daarnaast eten ze insecten, slakken en wormen, kleine (vooral jonge) vogels en kleine zoogdieren. Roodbruine neushoornvogels trekken vaak in groepen van rond de 10 vogels door de boomtoppen op voedseljacht. Ze komen bijna nooit op de grond. Ook springen en klauteren ze liever van tak naar tak dan dat ze echt vliegen.

Zoals meer neushoornvogels nestelt ook deze soort in holen in bomen. Het invlieggat wordt op een smalle kier na dichtgemetseld, de pop broedt de eieren uit terwijl ze zit opgesloten. De man voert haar door de smalle opening.

Na 4 weken broeden, komen de eieren uit, ook dan blijft de pop nog in het nest. Pas als de jongen na 8 of 9 weken uitvliegen, gaat zij ook de nestholte uit. Al die tijd zorgt de man voor zijn gezin. In die tijd draagt hij vele kilo's voedsel aan, de pop weegt bijna 2 kilo kilo en de jongen rond één kilo als ze uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.