allevogels


advertentieruimte

(Saxicola torquata Roodborsttapuit

Roodborsttapuit - Saxicola torquata - Stonechat

De roodborsttapuit is een zangvogel van rond de 12 cm groot. Hij leeft in droge gebieden als duinen, heidevelden en graslanden met minimaal wat struiken als begroeiing. In de duinen leeft hij vaak in en tussen de duindoorns. Ieder koppel bewoont een territorium waar geen enkele soortgenoot geduld wordt.

Roodborsttapuiten zijn trekvogels, in de winter verblijven ze in ze Frankrijk en Spanje, in het voorjaar trekken ze naar het noorden, o.a. naar Nederland. Het zijn razendsnelle vogeltjes, ze blijven vaak laag bij de grond en schieten tussen dichte struiken door op zoek naar insecten. Ze eten zowel vliegende als kruipende insecten en ook rupsen worden veel gegeten. Daarnaast worden ook zaden en bessen gegeten.

In april begint de nestbouw, op de grond, onder of nog liever in een doornige struik. Van wat takjes wordt een eenvoudig kommetje gemaakt, dat wordt bekleed met dierenharen. Het popje legt gemiddeld 5 eitjes, die ze 14 dagen bebroedt. De man verzorgt haar en brengt haar voedsel op het nest. Al als ze 12 dagen oud zijn, vliegen de jongen uit, ze lijken dan totaal nog niet op de ouders, ze zijn dan overwegend grijsbruin en gestreept.

Omdat roodborsttapuiten niet zo heel ver weg trekken, hebben ze vaak de tijd om twee nesten groot te brengen per seizoen. Zodra de temperatuur het toelaat, komen ze al naar het noorden, vaak al in maart.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.