allevogels


advertentieruimte

Erithacus rubecula

Roodborst - Erithacus rubecula - European Robin

Wie kent hem niet, het roodborstje? Het vogeltje dat in de wintermaanden onze tuinen siert. Doordat in de wintermaanden de inheemse exemplaren het meer geliefde bos in hun bezit hebben, leven de vogels die hierheen komen om te overwinteren vaak heel dicht bij de mens.

Uiterlijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is er niet, hierdoor is geslachtsonderscheid voor de mens niet waarneembaaar. Bij veel zangvogels kun je de man dan onderscheiden van de pop door de zang, echter bij roodborstjes zingt zowel de man als de pop.

In de zomermaanden gaan ze over tot broeden in dichte beplanting, in heggen, tuinen en in parken en bossen.

De mens wordt niet gezien als vijand, sterker nog, als je in de tuin of op het terras aan het werk bent, komt hij vaak even kijken of er nog iets lekkers te halen is. Bijvoorbeeld een lekker piertje of een insectje.

De roodborst is een echte zanger, hij zingt hard en gevarieerd. Het lijkt alsof de vogel tussen elke riedel even nadenkt wat de volgende zal zijn. Vooral wat oudere vogels hebben een zeer uitgebreid reportoire. Het volume heeft een belangrijk doel; alles wat ook maar een beetje rood in zich heeft, wordt geacht uit de buurt te blijven, ze reageren bijzonder fel en agressief op mogelijke concurrenten.

Zodra de winter in Scandinavië invalt, trekken de roodborstjes die daar leven naar onze streken. Deze zijn te herkennen aan zacht tikkende geluidjes die ze maken op het moment dat ze hier een stukje territorium proberen te bemachtigen. Ze durven pas echt te zingen als ze een eigen gebiedje hebben, ook weer vanwege de agressie van de soort.

Het roodborstje voedt zich met diverse soorten voedsel. Hij eet zaden, insecten en vruchten, maar eet ook de restanten die de mens uitstrooit in de winterdag.
Beslist apart is de manier van voedsel verzamelen van de roodborst. Waar de meeste vogels gewoon de grond afstruinen door te pikken en blaadjes om te draaien, is de roodborst meer een jager. Hij zit regelmatig even stil en speurt dan de grond af, waarna hij met een snelle aanval zijn prooi verrast.

Ook weer omdat roodborstjes zo vreselijk fel kunnen reageren op rood, worden jonge roodborsten pas rood als ze een eigen terrotorium gaan zoeken. Tot die tijd mogen ze bij de ouders in de buurt blijven puur omdat ze dan een bruine i.p.v. een rode borst tonen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.