allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Rupicola peruvianus

Rode rotshaan - Rupicola peruvianus - Andean cock of the rock

De rode rotshaan behoort tot de familie der Cotinga's (Cotingadea) en leeft in de vochtige wouden van Equador, Bolivia, Colombia, Venezuela en Peru, meestal in kloven en rond beboste beekjes. In Peru is het de nationale vogel.

Van deze rotshaan zijn vier ondersoorten bekend.

  • Rupicola peruvianus aequatorialis (Taczanowski, 1889)
  • Rupicola peruvianus peruvianus (Latham, 1790)
  • Rupicola peruvianus sanguinolentus (Gould, 1859)
  • Rupicola peruvianus saturatus (Cabanis & Heine, 1859)

Op het menu van de rotshaan staan hoofdzakelijk insecten en fruit, maar soms wordt ook een kikker of hagedis gegeten.

Het nest, dat voornamelijk door het popje wordt gebouwd, bestaat hoofdzakelijk uit modder. Het nest wordt gesitueerd aan de ingang van een grot of in de rostachtige oever van een beekje. In het nest worden 2 witte eieren gelegd, die ook weer door alleen het vrouwtje worden uitgebroed. Na ongeveer 28 dagen komen de jongen uit het ei en deze worden ook door het vrouwtje grootgebracht.

De reden dat het mannetje zich niet bezighoudt met het grootbrengen van jongen, is dat hij het veel te druk heeft met imponeren van andere vrouwtjes. Hij vult een groot deel van de dag met het showen van zijn prachtige verenpak om zodoende meerdere vrouwtjes het hof te maken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.