allevogels


advertentieruimte

Phoenicopterus ruber ruber

Rode of Caribische flamingo - Phoenicopterus ruber ruber - Caribbean Flamingo

Flamingo's vormen een familie met 5 soorten die (zoals bleek na DNA-onderzoek) sterk verwant blijken met futen en duiven. Lange tijd werd gedacht dat ze verwant waren met ooievaars, maar dit blijkt niet zo te zijn. Tegenwoordig worden flamingo's ingedeeld in een eigen familie met drie geslachten, de Phoenicopteridae. Deze familie omvat 5 soorten en 1 ondersoort:

  • Andesflamingo (Phoenicoparrus andinu)
  • Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis)
  • James-flamingo (Phoenicoparrus jamesi)
  • Kleine flamingo (Phoeniconaias minor)
  • Roze flamingo (Phoenicopterus roseus)
  • Rode of Cubaanse flamingo (Phoenicopterus ruber ruber) met ondersoort Galapagos flamingo (Phoenicopterus ruber glyphorhynchus)

Alle soorten leven aan de zuidkant van de evenaar, behalve de roze flamingo. Deze leeft ook in het zuidelijk deel van Europa en komt sporadisch zelfs in ons land voor.

De rode flamingo broedt in het wild meestal in de zoutpannen van Bonaire. Hier wordt een nest gebouwd, of beter gezegd geboetseerd van klei en zout. In dit nest legt het vrouwtje 1 ei. Dit ei wordt vervolgens door beide ouders gedurende een maand bebroed. Na deze maand komt het jong uit het ei gekropen. Nou ja gekropen, het is een bevalling op zich die soms wel 48 uur kan duren.

Een net geboren jong is amper 15 cm groot en is bedekt met dik grijs dons. Net als duiven produceren flamingo's een soort kropmelk, een vette en voedzame vloeistof. Hiermee voeden ze het jong gedurende twee maanden. In die tijd is het jong flink gegroeid en kan het al wat lopen. Het blijft nog lang bedelen bij de ouders maar leert ondertussen ook zelf voedsel verzamelen. Met drie maanden hoort hij zelfstandig te kunnen eten.
Pas na een jaar worden de veren rood, maar nog steeds veel lichter dan die van de ouders. Helemaal volwassen en op kleur is hij pas op vierjarige leeftijd.

Deze flamingo voedt zich hoofdzakelijk met dierlijk voedsel. Dit doet hij door het vangen van bijvoorbeeld (pekel)kreeftjes. De bouwstoffen van het rood van deze kreeftjes zorgen ook weer voor de opvallende kleur van de vogels. In het broedseizoen gaat het verbruik van de dierlijke eiwitten nog behoorlijk omhoog. In deze tijd wordt het eiwitgehalte mede op peil gehouden door het eten van algen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.