allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Ramphastos toco

Reuzentoekan - Ramphastos toco - Toco Toucan

De reuzentoekan wordt ook wel tocotoekan gemoemd en is de grootste toekan, hij meet rond de 60 cm van snavel- tot staartpunt. Hij werd voor het eerst beschreven in 1776 door de Duitse ornitholoog Statius Müller. Deze toekans komen voor in het hele Amazonegebied in en rond dichte wouden. Tegenwoordig worden de vogels ook vaak gezien op plantages waar ze vooral palmvruchten zoeken.

Dit is de grootste van de 37 soorten toekans en ze behoren tot het geslacht spechtvogels (Piciformes). De botstructuur is ook gelijk aan die van spechten, speciaal in de kop is een laag zacht en veerkrachtig botweefsel botweefsel aanwezig dat werkt als schokbrekers. Desondanks hakken reuzentoekans niet zelf in bomen zoals spechten, ze gebruiken de grote snavel vooral om voedsel te plukken van takjes waar ze niet op zouden kunnen zitten, de lengte van de snavel komt dan goed uit.
De snavel is ook nog geschikt als thermostaat, door een goede doorbloeding kan de vogel deze gebruiken als warmtewisselaar, koelen als het te warm is en warmte vasthouden als het kouder is.

Reuzentoekans zijn overwegend vruchteneters, slechts een klein deel van het menu bestaat uit dierlijk voedsel. Dat deel kan dan wel bijzonder gevarieerd zijn, naast insecten eten ze af en toe ook eieren en jongen van andere vogels maar ook reptielen en kleine knaagdieren. Naast veel vruchten van allerlei soorten palmen eten ze ook ander rijp fruit, groot fruit maar ook zeer kleine besjes.

Het zijn sociale vogels die vaak in groepen door het woud trekken. Ze houden elkaar contstant in de gaten en maken daarbij aandoenlijke geluidjes. Ze kunnen echter ook zeer luide klanken laten horen die grote afstanden kunnen overbruggen. Ook poetsen ze vaak de veren van een soortgenoot en er komen stoeipartijtjes voor.

Reuzentoekans broeden in holen in bomen en in termietenheuvels maar zoeken liever bestaande holtes of verlaten nesten dan dat ze zelf een gat hakken. Alleen in dood vermolmd hout kunnen ze ook zelf een nest uithakken of op maat maken. Een eenmaal goedgekeurd nest wordt vaak meerdere seizoenen gebruikt door hetzelfde koppel.
De pop leg gemiddeld 3 eieren per legsel en de vogels broeden deze om beurten in 20 dagen uit.

De jongen worden door beide ouders gevoerd maar groeien vrij traag. De ogen bijvoorbeeld gaan pas open als de vogels zo'n 3 weken oud zijn. Na nog eens 3 weken kruipen ze het nest uit en gaan ze hun vleugels oefenen. De snavel is dan nog veel korter dan die van de ouders en is pas volgroeid als de vogels 6 of 7 maanden oud zijn. De eerste vluchten bestaan uit korte stukjes in en rond de nestboom en het duurt nog weken voor ze de fraaie golvende vlucht van de oudere vogels benaderen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.