allevogels


advertentieruimte

Bergastrilde

Reichenow's bergastrilde - Cryptospiza reichenovii - Red-faced Crimson-wing

De bekendste van de vier soorten bergastrildes is niet op het eerste gezicht een kleurrijke vogel Zijn lijf is voornamelijk olijfgroen tot grijsbruin. Zijn rug en stuit echter zijn dieprood maar het meest opvallend is de rode oogring bij de man (bij de pop is deze oogring eerder crème te noemen). Zeker in de zon komt de kleurenpracht erg mooi tot zijn recht.

De Reicheinow bergastrilde komt oorspronkelijk uit centraal Afrika, waar hij leeft in heuvels en bergen. Hij leeft van zaden en insecten en is erg schuw. Bij onraad trekt hij zich terug in doornige struiken of, als dat niet lukt, hij duikt ineen en blijft roerloos zitten.

Ook in gevangenschap blijven de bergastrildes lang schuw, ze moeten erg lang wennen aan een nieuwe omgeving en verzorger. Eenmaal op hun gemak blijken het fantastische vogels, die alleen al door hun gedrag meer aandacht zouden verdienen. De vogels laten zeer regelmatig een mooi drietonig geluid horen, ze houden daarmee contact met elkaar.

Als huisvesting adviseren wij een ruime binnenvolière, het zijn forse en beweeglijke vogels. Beplanting, al of niet van kunststof, wordt zeer gewaardeerd, evenals een (dode) struik met fijne takken. In de zomer kunnen ze het uitstekend doen in een beplante buitenvolière, maar in de winter moeten ze echt naar binnen.

Doordat het omnivoren zijn, ze eten ook veel insecten, zijn het echte jagers. Ze stropen echt de beplanting af op zoek naar insecten of hun larven. Voer ze regelmatig levende krekels en het is echt een prachtgezicht om te zien hoe de vogels zich hierop storten. Ook fruitvliegjes eten ze graag, liefst de wat grotere.
Het basisvoer bestaat uit tropisch zaad en universeelvoer, maar ook graszaden worden graag gegeten.

Reichenow's bergastrildes zijn meesters in het bouwen van complexe nesten. Vrijhangend in een struik maken ze bollen van alle soorten nestmateriaal, met daaraan en omheen verschillende gangen. Slechts een van de gangen geeft toegang tot het nest, de andere slechts naar "nepnesten", gewoon lege kamers. In het wild doen ze dit om rovers te misleiden.

Jammergenoeg wordt er maar sporadisch gekweekt met deze prachtvogels, zodat wij vrezen dat al wat rest straks, de foto's zullen zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.