allevogels


advertentieruimte

Purperkuiftoerako Tauraco porphyreolophus

Purperkuiftoerako - Tauraco porphyreolophus - Purple-crested Turaco

Toerako's zijn fascinerende vogels. Hun kleurenpracht en sierlijke verschijning zijn een lust voor het oog. Het gedrag is speels en nieuwsgierig. Kortom, een prachtige vogelsoort. De ornithologie heeft nooit goed raad geweten met deze alleen in Afrika voorkomende vogelsoort. Ze is ingedeeld bij de koekoeken maar van de koekoek zoals wij die kennen hebben ze weinig weg.

De veren met hun mooie kleuren vormen een verhaal apart. Het zijn geen afgeleide kleuren maar 'echte' kleuren die alleen bij de toerako voorkomen. Toerako's hebben verschillende unieke kleurstoffen, de rode kleurstof kan afgeven als de veren nat worden. Vooral na het badderen geeft dit een heel apart gezicht; een rode waterbak.

De purperkuiftoerako komt voor in zuidelijk Afrika, hij leeft in dichte wouden maar komt ook voor in bewoonde gebieden. De purperkuif is een echte fruiteter, hij zal niet, zoals veel andere toerako's, snel insecten of ander dierlijk voedsel opnemen.

Er zijn twee ondersoorten bekend, de nominaatvorm de Tauraco porphyreolophus porphyreolophus en de Tauraco porphyreolophus chlorochlamys. De chlorochlamys heeft een overwegend groene borst (chloro betekent groen) en de nominaatvorm heeft een rozepaarse borst.

Er is in Nederland al meerdere malen succesvol met deze prachtvogels gekweekt. De aanbevolen ringmaat is 8 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.