allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Glossopsitta porphyrocephala

Purperkroonlori - Glossopsitta porphyrocephala - purple-crowned lorykeet

De purperkroonlori is een kleine lorisoort, hij meet slechts 16 cm van snavel tot staartpunt. Deze soort is ontdekt en beschreven door Lionel Dietrichsen in 1837. Dn de naam die hij gaf, komt uit het Grieks en is samengesteld uit de woorden voor paars (porphuros) en kop (kephale).

Deze prachtige lori komt voor in het zuiden van Australië, een deel in het westen en een deel in het oosten. Af en toe verschijnen ze aan de kust, maar meestal houden ze zich meer landinwaarts op. Het leefgebied bestaat uit dun beboste, droge streken met een klimaat dat te vergelijk is met dat in landen rond de Middellandse zee, soms iets warmer nog. De vogels kennen geen vorst, waar zij leven ligt de minimumtemperatuur rond de 10 graden. Wel zijn er seizoenen als bij ons alleen de uitersten liggen veel dichter bij elkaar.

Er is geen zichtbaar verschil tussen man en pop, beide geslachten zijn fraai gekleurd al wordt gezegd dat poppen toch vaak net wat minder fel van kleur zijn. Doordat er ook verschillen tussen vogels uit de westelijke en uit oostelijke populatie zijn, is de kleur echter geen betrouwbare seksmethode.
Purperkroonlori's worden vaak gezien in grote groepen, groepen van meer dan 100 exemplaren vormen geen uitzondering. Deze groepen trekken vele kilometers ver op zoek naar precies de juiste fruitdragende of bloeiende bomen of struiken.
In Europa komen deze vogels officieel niet voor, ze mochten nooit uitgevoerd worden.

De purperkroonlori is een fruiteter maar bovenal eet hij pollen van bloeiende eucalyptusbomen. Lang is gedacht dat de nectar daarvan het hoofdvoedsel was, maar recente studies tonen aan dat het toch vooral om de pollen gaat. De vogel bezoekt bloemen van verschillende eucalyptusbomen, daar rolt hij met zijn tong de pollen uit en tegelijk likt hij met het borstelvormig uiteinde de nectar op. Volgens de onderzoekers vormen pollen het grootste deel van de buit.

Deze lori's zijn holenbroeders, ze zoeken een holte in een hoge boom en zonder echt nestmateriaal aan te dragen wordt het nest in gebruik genomen. Een legsel bestaat gemiddeld uit 3 witte eieren, die 18 tot 20 dagen bebroed worden. De jongen vliegen uit als ze rond de 7 weken oud zijn.
Ze komen vrij langzaam op kleur, de paarse kop als laatste. Als de jonge vogels een jaar oud zijn, zijn ze geslachtsrijp en zoeken ze een partner die hun leven trouw blijven. Purperkroonlori's kunnen 8 jaar oud worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.